Nieuws

Woningbouwplan Tubbergen goedgekeurd door Raad van State

Fietsenwinkel eist blokkade uitbreiding winkelcentrum Stadshagen Zwolle
Fietsenwinkel eist blokkade uitbreiding winkelcentrum Stadshagen Zwolle © Rogier van den Berg
De bouw van ongeveer veertig woningen in het gebied Weleveld-Reutum in Tubbergen kan beginnen. Enkele omwonenden en de stichting Omgevingsrecht van milieuadviseur Marcel Middelkamp kwamen met een waslijst aan bezwaren. De Raad heeft ze allemaal verworpen. Ze klaagden onder meer over toekomstige aantasting van hun leefomgeving en een verkeerd uitgevoerde inspraakprocedure.
De omwonenden voerden verder aan dat er te dure woningen in het plangebied worden gebouwd. Daaraan is minder behoefte, omdat in Tubbergen vooral starters naar een woning zoeken. De architect van projectontwikkelaar Hoek Vastgoed Visie constateerde zelf dat er voor starters nauwelijks meer nieuwbouwwoningen worden gebouwd, omdat ze te duur zijn. Toch vindt de gemeente Tubbergen dat in het plan ruimte is voor starters. Er komen acht goedkopere rijwoningen. De Raad van State vindt dat voldoende.

Bebouwde kom

Verder vindt de Raad het geen probleem dat met dit bouwplan de grens van de bebouwde kom wordt opgerekt. Binnen de bebouwde kom is onvoldoende ruimte voor woningbouw voorhanden. De behoefte aan de geplande woningen op deze plek is volgens de Raad duidelijk aangetoond.
Een bezwaarmaker en Middelkamp klaagden ook over het ontbreken van een onderzoek naar stikstof. Middelkamp stelde dat het woningbouwplan zorgt voor een toename van stikstof op het Natura 2000 gebied Springendal op enkele kilometers afstand. De gemeente vindt dat de bezwaarmaker op te grote afstand woont en daardoor niet in zijn belangen wordt geraakt.

Europese regels

Volgens Middelkamp is dit argument in strijd met Europese regels. Hij drong er bij de Raad op aan om daarover vragen te stellen bij het Europese Hof van Justitie. De Raad van State vindt dat niet nodig. De Europese regels zijn volgens de Raad hierover duidelijk genoeg.
Overigens verklaarde de Raad de bezwaren van Middelkamps stichting Omgevingsrecht niet ontvankelijk. Milieuorganisaties kunnen makkelijker bezwaar maken dan burgers als het milieu in het geding is. Maar dan moeten ze volgens de Raad wel aantonen dat ze breed actief zijn voor de bescherming van het milieu en niet alleen maar procederen. Aan die eis voldoet de stichting van Middelkamp niet, oordeelt de Raad, omdat de stichting weinig anders doet dan procederen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.