Nieuws

Rechtszitting dubbele McDonald's-moord in Zwolle wordt logistieke operatie

Twee Turkse broers werden eind maart doodgeschoten in een bomvolle McDonald's
Twee Turkse broers werden eind maart doodgeschoten in een bomvolle McDonald's © News United
De eerste zitting vandaag rondom de dubbele moord bij de McDonald's in Zwolle wordt een grote logistieke operatie voor de rechtbank Overijssel. In totaal zijn vier rechtszalen in gebruik. De zaak gaat over het doodschieten van twee Turkse broers in het bomvolle fastfood-restaurant eind maart.
Omdat de rechtbank veel aanmeldingen heeft gekregen van nabestaanden, familie, vrienden en belangstellenden, is besloten om voldoende ruimte te creëren. Ook om de veiligheid voor bezoekers te kunnen garanderen. In de grootste zaal zullen de rechters, officier van justitie, advocaten en nabestaanden plaatsnemen. Daar zal ook een handjevol pers aanwezig zijn, onder wie camerapersoneel en tekenaars.

Ooggetuigen

Overige journalisten worden in een andere rechtszaal neergezet, waar ze mee kunnen kijken via een videoverbinding. Daar zal naar verwachting ook een afvaardiging van politie en justitie aanwezig zijn. Twee andere zalen zijn ingericht voor resterende familieleden en belangstellenden. Ook zij kunnen het verloop van de zaak volgens via video. Onder die belangstellenden zijn mogelijk ook mensen aanwezig die getuige waren van de fatale schietpartij.

Conflict

Eind maart werden de broers doodgeschoten, hoogstwaarschijnlijk vanwege een hoogopgelopen conflict. De verdachte is een Turkse ondernemer uit Rozendaal. Hij heeft een groothandel in Turkse levensmiddelen in Velp. Volgens hemzelf had hij een conflict met één van de doodgeschoten mannen en diens zoon. Hij zou hen tonnen aan euro's hebben gegeven om te investeren in Turkije. Van dat geïnvesteerde geld heeft hij naar eigen zeggen nooit resultaat gezien.
Tijdens een gesprek in de McDonald's zou één van de slachtoffers nog meer geld hebben gevraagd en dreigementen hebben geuit. Weken ervoor zouden er ook al niet mis te verstane uitingen zijn gedaan vanuit de kant van het slachtoffer en zijn zoon.

Psychische overmacht

Volgens zijn advocaten zag de verdachte geen andere uitweg meer dan schieten, nadat hij lange tijd was opgelicht, afgeperst en bedreigd. Volgens hen was er sprake van psychische overmacht. Hij heeft zeker elf kogels afgevuurd, voor de ogen van veel aanwezige kinderen. De verdachte is na de schietpartij gevlucht, om zich later op de avond te melden bij de politie.
Volgens advocaten die de nabestaanden bijstaan, had hij zich al veel eerder bij de politie moeten melden, als hij zich zo bedreigd voelde. Dan hadden deze moorden voorkomen kunnen worden, is hun gedachte.

Onderzoek

De verdachte zal de eerste rechtszitting vandaag niet bijwonen. Het OM zal duidelijk maken welke beschuldiging er tegen hem ligt en wat de stand van het onderzoek is. Advocaten van de verdachte kunnen namens hun cliënt nog verzoeken doen. Een eindproces in de zaak zal nog op zich laten wachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.