Nieuws

Verrassende wending in 'zaak Lotte' (14): jongste broer vertelt alsnog hele verhaal

Een spectaculaire wending vanmiddag in het strafproces rond de 'zaak Lotte'. Aanvankelijk had hij zich voorgenomen tijdens het hoger beroep geen nieuwe verklaring af te zullen leggen, maar tot grote verrassing van alles en iedereen heeft de jongste van de twee Almelose broers - veroordeeld voor hun aandeel in de gewelddadige dood van Lotte (14) - vanmiddag voor het gerechtshof alsnog zijn hele verhaal verteld. Daarbij deed hij niet alleen uit de doeken waarom het die middag tot een geweldsexplosie kwam, maar vertelde hij ook dat zijn oudere broer Lotte zwaar heeft mishandeld en vervolgens heeft gewurgd.
Nadat beide broers eerder al tot de maximale jeugdstraffen werden veroordeeld, ging de jongste van hen (intussen 17 jaar) in hoger beroep. Zoals vanmiddag gemeld eiste de advocaat-generaal van het gerechtshof vanmiddag opnieuw de maximale jeugdstraf: één jaar jeugddetentie en het opleggen van de zogenoemde PIJ-maatregel, in de volksmond 'jeugd-tbs'.

De 'waarom-vraag'

Omdat beide broers tijdens de rechercheverhoren en ook tijdens de rechtszaak telkens met nieuwe verklaringen op de proppen kwamen, was voor de nabestaanden altijd onduidelijk wat zich die fatale middag - januari vorig jaar - aan de rand van bedrijvenpark Het Wendelgoor heeft afgespeeld.
De ouders en Lotte's broertje Tim moesten daarom zien te leven met de 'waarom-vraag', aldus de rechtbank destijds in het vonnis.
De ouders van Lotte vertelden eerder tegenover RTV Oost hun verhaal. Tekst gaat verder onder video.
De jongste broer bleef vandaag tijdens het eerste gedeelte van het strafproces - dat achter gesloten deuren bij het gerechtshof in Zwolle plaatshad - aanvankelijk bij zijn oorspronkelijke verklaring. Die hield in dat hij tijdens de ontmoeting met Lotte inderdaad het een en ander had gezien, maar dat hij geen enkel aandeel had in de gewelddadige dood van Lotte.
Duidelijk was wel dat hij niet het achterste van zijn tong wilde laten zien, juist om zijn oudere broer te beschermen. Nadat een van de raadsheren van het gerechtshof hem er na de schorsing op wees dat het voor zijn oudere broer niet meer uitmaakte was hij zou zeggen - de oudere broer was immers toch al onvoorwaardelijk veroordeeld - kwam de jongste broer ineens op zijn eerdere verklaring terug.

Spreekrecht

Dit tot verrassing van zowel zijn advocaat Rob Oude Breuil als de ouders van Lotte en haar broertje Tim, die het hoger beroep vanmiddag bijwoonden en alle drie gebruik maakten van hun spreekrecht.
Daarbij lieten ze alle drie weten dat ze op voorhand niets zouden geloven van een eventuele nieuwe verklaring van de jongste broer. Juist omdat hij gedurende de rechercheverhoren en later ook tijdens het strafproces er telkens andere verklaringen op nahield. En met name omdat hij die verklaringen afstemde op onder meer de inhoud van het strafdossier en hoe het voor hem zo gunstig mogelijk uitpakte.

Ruzie over foto

De jongste broer vertelde dat ze ruzie met Lotte hadden gekregen over een foto die de oudere broer naar haar had toegestuurd. De oudere broer was kwaad dat Lotte deze foto naar een vriendin had doorgestuurd en eiste die middag dat ze de afbeelding van haar mobieltje zou verwijderen. Lotte verklaarde dat ze de gewraakte foto allang had verwijderd, maar omdat de oudste broer haar niet geloofde kwam het tot een verhitte woordenwisseling.
Nadat hij haar een eerste duw had gegeven, liep het vervolgens totaal uit de hand, aldus zijn jongere broer vanmiddag tegenover het gerechtshof.
Hij vertelde tegenover de raadsheren hoe zijn oudere broer vervolgens totaal door het lint zou zijn gegaan. Hij had Lotte niet alleen meerdere klappen gegeven, maar ook meermalen getrapt.
Vervolgens zou hij Lotte - zittend bovenop het meisje - hebben gewurgd. Waarna hij haar lichaam richting de sloot sleepte en nog een laatste duw gaf het water in.
Volgens de jongste broer had hij 'slechts' een handvol rietmaaisel aangegeven om het lichaam van Lotte onder te verstoppen.

Forensische sporen

De verklaring van de jongste broer kwam ook voor diens advocaat Rob Oude Breuil als een volslagen verrassing. Maar het relaas van zijn cliënt komt volgens de raadsman wel overeen met de forensische sporen zoals die zijn aangetroffen. Op de schoen en de handschoenen van de oudste broer is het dna en bloed van Lotte ontdekt. Bij de jongste zijn geen forensische sporen gevonden.
Ondanks die forensische sporen heeft de oudste broer altijd volgehouden dat hij Lotte alleen maar een duw zou hebben gegeven, waarop ze achterover in het water zou zijn gevallen.

Misdrijf gefilmd

Het misdrijf is destijds deels gefilmd. Volgens justitie was op beelden te zien hoe beide broers met het lichaam van Lotte zouden hebben gesleept. "Dat beweert de politie, maar wat mij betreft is dat totaal niet te zien", aldus Oude Breuil.
"En dat mijn cliënt erbij was, wil niet zeggen dat hij in strafrechtelijke zin zich schuldig heeft gemaakt aan medeplegen. Iets waarvoor hij nu wel is veroordeeld. Vandaar dat ik vrijspraak heb bepleit", aldus advocaat Oude Breuil.

Reactie nabestaanden

Via hun advocaat Ruth Jager laten de nabestaanden in een reactie weten dat ze weinig geloof hechten aan de nieuwste verklaring van de jongste broer. "Tijdens het proces heeft hij zich voortdurend weinig respectvol opgesteld en die houding was vandaag opnieuw zichtbaar om voor de verantwoordelijkheid van laffe dood van Lotte uit te komen."
Het gerechtshof wijst over twee weken arrest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.