Nieuws

Boeren steken op meerdere plaatsen hooibalen in brand langs autowegen

Boeren hebben langs de N18 bij Haaksbergen vanavond hooibalen in brand gestoken.
Boeren hebben langs de N18 bij Haaksbergen vanavond hooibalen in brand gestoken. © NewsUnited/Dennis Bakker
Actievoerende boeren hebben vanavond langs de A1 bij Holten hooibalen in brand gestoken. De boeren zijn met een stuk of tien trekkers de autobaan opgereden en hebben hun landbouwvoertuigen langs de weg geparkeerd. Het verkeer had nauwelijks last van de actie. Ook langs de N18 bij Haaksbergen en de N36 bij Vriezenveen werden hooibalen of pallets in brand gestoken. De politie hield op de verschillende locaties waar actie werd gevoerd een oogje in het zeil, maar greep niet in.
Boeren steken hooibalen in brand langs de A1 bij Holten.
In de berm lag een stapel hooi die in brand werd gestoken. De vlammen kwamen meters hoog, dikke zwarte rook trok omhoog.
Boeren steken hooibalen in brand langs de A1 bij Holten
Boeren steken hooibalen in brand langs de A1 bij Holten © NewsUnited/Bert Kamp
Langs de N18 bij Haaksbergen hebben boeren hooibalen in brand gestoken. De boeren stonden met ongeveer twintig trekkers nabij de N18 en de N315. Met het in brand steken van hooibalen vroegen de boeren actie voor de stikstofplannen van het kabinet.
Ook langs de N36 bij Vriezenveen was het raak. Een grote groep boeren parkeerde daar de trekker in de berm en stak vervolgens ook pallets en hooi in brand. De politie sloot daar een afrit af, maar ook hier greep de politie niet in. Er was wel overleg met de boeren. Zo was op een beeld te zien hoe een agent zich even meldde in de cabine van een trekker. Na een kort gesprek met de boer stapte hij weer uit. De sfeer tussen agenten en boeren leek overal ontspannen.
Boeren staken vanavond langs de N18 bij Haaksbergen hooibalen in brand.

Jouke

Bij de actie langs de N36 was ook een spandoek te zien met de tekst 'Jouke moet vrij'. Daarmee werd de 16-jarige boer bedoeld op wie gisteren in Heerenveen gericht werd geschoten door de politie. De 16-jarige werd, met nog twee anderen, aangehouden op verdenking van poging tot doodslag, vanwege het inrijden op agenten.
Het Openbaar Ministerie meldde vanavond dat de drie niet meer vastzitten. "Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging doodslag."
Boeren steken pallets in brand langs de N36 bij Vriezenveen.
Boeren steken pallets in brand langs de N36 bij Vriezenveen. © NewsUnited/Floris Kayim
De boeren hielden zich vandaag tot nog toe rustig in Overijssel, nadat maandag en dinsdag volop actie werd gevoerd. Er werden wegen geblokkeerd net als distributiecentra van supermarkten, onder meer in Zwolle, Deventer en Raalte.
Boeren steken onder meer pallets in brand langs de N36

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.