Nieuws

Verdachte Zwolse 'McDonald's-moord' heeft week voor fatale schietpartij pistool opgegraven

De twee slachtoffers werden doodgeschoten in een bomvolle McDonald's
De twee slachtoffers werden doodgeschoten in een bomvolle McDonald's © ANP
De verdachte van de dubbele moord in de Zwolse McDonald's heeft een week voor zijn daad het moordwapen opgegraven. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM), dat uitgaat van moord. Ook blijkt dat de vader van de verdachte een week voor de dubbele moord al een gesprek heeft gehad met een van de slachtoffers, bij een vestiging van McDonald's in Apeldoorn.
Tussen de verdachte en de familie van de slachtoffers was een hoogoplopend conflict ontstaan. Hij zou de familie bijna een miljoen aan euro's hebben gegeven om te investeren in Turkije. Dat zou ook geld zijn van onbekende anderen. Van dat geïnvesteerde geld heeft hij naar eigen zeggen nooit resultaat gezien. Volgens het OM gaat het mogelijk om crimineel verkregen geld.

Gedreigd

Wekenlang zou er over en weer gesproken zijn over het geld. Het contact verliep voornamelijk via de zoon van één van de slachtoffers. Daarbij zou ook flink gedreigd zijn. Tijdens het laatste gesprek in de McDonald's zou één van de slachtoffers nog meer geld hebben gevraagd en wederom dreigementen hebben geuit. Volgens het OM is er geen bewijs dat de slachtoffers ook gedreigd hebben. "Alleen de zoon van één van de slachtoffers heeft dreigende chats gestuurd."
De verdachte en doodgeschoten broers hadden om 17 uur afgesproken in het fastfoodrestaurant. Ze zaten een uur samen aan tafel. Nadat de verdachte koffie had besteld en betaald, opende hij het vuur op de slachtoffers. "We gaan niet moeilijk doen, over wie het heeft gedaan. Hij heeft de elf kogels afgevuurd", zegt het OM. "En alle elf raak. Best knap als je handelt vanuit een opwelling, zoals de verdediging stelt." Zes kogels troffen de ene broer, vijf de andere. "Het wapen lag al een week in zijn auto."

Psychische overmacht

Volgens zijn advocaten zag de verdachte geen andere uitweg meer dan schieten, nadat hij lange tijd was opgelicht, afgeperst en bedreigd. Volgens hen was er sprake van psychische overmacht. "Ze waren zelfs van plan om zijn familiebedrijf te kapen."
Overigens stelt de verdachte niet meer te weten dat hij heeft geschoten. Alles wat er voor en na gebeurde, weet hij nog wel. Volgens het OM is het gedeeltelijke geheugenverlies niet echt, maar een 'truc' om minder gevangenisstraf opgelegd te krijgen.
De verdachte is na de schietpartij in de bomvolle McDonald's gevlucht in zijn zwarte Opel Corsa, om zich later op de avond te melden bij de politie. Tijdens zijn vlucht heeft hij zijn telefoon uitgezet en samen met het moordwapen uit de auto gegooid. Ze zijn nooit teruggevonden. Volgens justitie blijkt hieruit dat hij berekenend heeft gehandeld.
De verdediging stelt juist dat hun cliënt alles in het werk heeft gesteld om de politie te helpen in het onderzoek. "Hij heeft erg spijt van wat hij heeft gedaan. Zeker omdat er zoveel kinderen aanwezig waren."
Volgens advocaten die de nabestaanden bijstaan, had hij zich al veel eerder bij de politie moeten melden, als hij zich zo bedreigd voelde. Dan hadden deze moorden voorkomen kunnen worden, is hun gedachte.

Onderzoek

De verdachte was er vandaag niet bij. Een volgende rechtszitting is vermoedelijk in september. Een eindproces in de zaak zal nog op zich laten wachten. Tot die tijd loopt het politieonderzoek nog. Zo moeten verschillende berichten in telefoons nog worden onderzocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.