Nieuws

Fietstocht Le Tour de Goal zet ouderen in het zonnetje

Tour de Goal bij Mariahof in Oldenzaal
Tour de Goal bij Mariahof in Oldenzaal © RTV Oost / Teun van der Velden
Ze fietsen honderd kilometer langs vijf zorginstellingen in Twente: zo'n vijftig wielrenners van Le Tour de Goal. Van fietsende wethouders tot zorgbestuurders; het moet een tocht zijn om ouderen in het zonnetje te zetten en het bedrijfsleven in contact te brengen met de zorg.
"De Tour de France is nu bezig en de bewoners zien dat op televisie en in de krant", legt organisator Paul Gelen uit. "Vandaag hebben ze even het gevoel dat de tourkaravaan bij hen thuis op bezoek komt. Dat is een ontzettend mooie ervaring."

'Prachtig'

In het 'peloton' zitten onder andere voormalig profwielrenners Erwin Nijboer en Tom Veelers, maar ook wethouders, bestuurders van zorginstellingen en mensen uit het bedrijfsleven.
Bij de zorginstellingen krijgen de bewoners de mogelijkheid om een stukje mee te fietsen. "Dat kan bijvoorbeeld op deze tandem", zegt Gelen terwijl hij wijst naar de speciale fietsen die opgesteld staan. "Ze kunnen zo even een rondje maken. Zo komen ze op een goede manier in beweging."
We namen een kijkje bij Le Tour de Goal:
De Tour de Goal zet ouderen in het zonnetje
Een van de wielrenners die de hele tocht meefietst is Robert Smelt. "Om iets met elkaar te doen is prachtig, maar de verbinding met de zorgcentra waar je normaal niet zo snel komt is top. De reacties van de bewoners zijn natuurlijk super."

Extra handen

Dini, een van de ouderen die ook even een rondje fietst, geniet zichtbaar. "Ik heb een hele goede voor mij (fietser, red.) en ik hoef alleen maar een beetje te trappen. Het is gezellig, heel leuk. Ik heb het naar mijn zin!"
En dat is precies wat Gelen wil bereiken. "Dat enthousiasme is natuurlijk fantastisch. We willen ze extra laten bewegen. Of dat eigenlijk structureel zou moeten? Was dat maar waar. Natuurlijk proberen we dat wel. Met bijvoorbeeld de wandeltweedaagse bij de Twentse zorgcentra. Dat wordt ondersteund door mensen in het bedrijfsleven. Alles om extra handen achter die rolstoel te krijgen, zodat die mensen toch meekunnen met zo'n evenement."
Paul Gelen, organisator Le Tour de Goal
Paul Gelen, organisator Le Tour de Goal © RTV Oost / Teun van der Velden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.