nieuws

Nieuw centrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Twente

Het nieuwe Centrum Seksueel Geweld (CSG) Twente opent op 1 maart de deuren. Het centrum biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie werken in het centrum samen.
Doel van het CSG Twente is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk na het geweld goede en gerichte zorg te bieden.

Alle zorg onder één dak

Alle zorg wordt geboden onder één dak. Dat betekent dat het slachtoffer maar naar één locatie hoeft en maar één keer zijn of haar verhaal hoeft te vertellen.
Door goede en gerichte zorg te bieden, hoopt het CSG Twente de lange-termijngevolgen van seksueel geweld te verminderen. De locatie van het centrum wordt niet publiekelijk bekendgemaakt in verband met de privacy van slachtoffers.

12% van vrouwen slachtoffer

Veel mensen, ongeacht leeftijd en geslacht, worden slachtoffer van seksueel geweld. In Nederland heeft 12 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen ooit een aanranding of verkrachting meegemaakt. Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar maakt 1 op de 6 meisjes en 1 op de 25 jongens gedwongen seks mee, aldus het CSG Twente.
Het CSG Twente is 24 uur per dag, 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar. Het is belangrijk dat het slachtoffer na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk contact opneemt. Het telefoonnummer van het centrum is 06–21240110.

Jarenlang in therapie

Slachtoffers van seksueel geweld zijn gebaat bij snelle hulp. Daarna is soms nog jaren therapie nodig. Dat gold ook voor Esther Veerman uit Vriezenveen. Zij werd als kind slachtoffer van seksueel geweld. Veerman moest jarenlang in therapie en richtte de stichting Kunst uit geweld op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.