nieuws

Gemeente Staphorst houdt vast aan voorlopig crossverbod AMBC

Motorclub AMBC in gemeentehuis Staphorst
Motorclub AMBC in gemeentehuis Staphorst © Alex Wever
De smeekbede van de Staphorster motorcrossclub AMBC wordt niet verhoord. De gemeente kan en wil crossers op het circuit 't Wiede Gat, in afwachting van een eventuele nieuwe vergunning, niet meer gedogen. Volgens het gemeentebestuur wegen de bezwaren van de omwonenden zwaarder dan de belangen van de motorcrossers.
De crossers van AMBC moeten nu met ingang van het nieuwe seizoen op 15 maart ergens buiten de gemeente oefenen en wedstrijden rijden. Ze hadden gehoopt dat de gemeente de activiteiten op 't Wiede Gat voorlopig nog zou gedogen, omdat ze als grootste motorclub van Nederland anders zonder thuiscircuit zouden zitten.

Lawaai- en stankoverlast

Tot vorig seizoen heeft de club tientallen jaren gecrost op het terrein, dat ook door de gemeente wordt gezien als de beste locatie voor een circuit. De omwonenden zijn het daar niet mee eens, omdat ze zeggen dat er sprake is van veel lawaai- en stankoverlast. De club kan niet meer voldoen aan de voorwaarden van de huidige vergunning. Omwonenden vroegen de gemeente om te handhaven.
De gemeente biedt de motorclub de mogelijkheid om een nieuwe vergunning aan te vragen. Maar om aan de voorwaarden daarvoor te voldoen moeten er tal van maatregelen genomen worden, onder meer om de geluids- en stankoverlast terug te dringen. Ook zijn er ontwerp- en bouwkundige aanpassingen nodig. AMBC wil daar graag aan voldoen om het circuit 't Wiede Gat ook in de toekomst te blijven gebruiken.

Geen wettelijke mogelijkheid om verzoek in te willigen

Op korte termijn lukt dat niet, reden waarom de leden een dringend beroep op de gemeente deed om tijdelijk toestemming te verlenen voor de activiteiten van de club. Daarvoor kwamen ze vorige maand zelfs met hun motoren massaal naar het gemeentehuis. Maar ook deze keer vinden ze de omwonenden op hun weg. Die wensen op geen enkele manier mee te werken aan welke cross-activiteit dan ook op 't Wiede Gat. De gemeente ziet daarom geen wettelijke mogelijkheid om het verzoek van de crossers in te willigen.
AMBC krijgt de komende periode de gelegenheid om te kijken of er nog mogelijkheden zijn om te crossen op het terrein onder de voorwaarden van de oude vergunning. Dat gebeurt tijdens een speciale testdag, waarbij de gemeente niet direct zal handhaven als er een norm overschreden wordt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.