Ondernemend Overijssel

Themapark op Vliegveld Twenthe moet zaadje planten voor toekomst in de bouw

Kinderen wanen zich echte bouwvakkers op de minigraafmachines
Kinderen wanen zich echte bouwvakkers op de minigraafmachines © RTV Oost
Bouwbedrijven in Twente hebben de handen ineen geslagen om ook voor de toekomst voldoende personeel te kunnen werven. Om dat te bereiken kun je niet vroeg genoeg beginnen is de gedachte. Op Vliegveld Twenthe is het tijdelijke themapark 'Wij bouwen de toekomst' opgebouwd om de jeugd kennis te laten maken met de bouwsector. Het is het eerste pretpark ooit dat de bouw als thema heeft.
Op het park is niets aan het toeval overgelaten om de jeugd te verleiden om later te kiezen voor een opleiding in de bouwsector. Zo is er onder meer een grote zandbak met minigraafmachines, het grootste riooldoolhof van Europa, een verkeerstuin en een professionele theatervoorstelling. Het park is geopend van 16 juli tot en met 21 augustus 2022.
Het idee is afkomstig van Anne de Jonge van Bouwend Nederland. "We willen kinderen, maar vooral ook hun ouders, inspireren door al vroeg een zaadje te planten om later te kunnen oogsten. Met dit park laten we een andere kant zien van de bouw door het echt te beleven", zegt De Jonge.

Enthousiast

Op de openingsdag mochten 150 kinderen alvast proeven aan alle attracties. "De skelters zijn het leukste", zegt Gijs. Maar ook de musical met de familie Bouwer valt in de smaak. "Dat ze dan een huis gaan bouwen vind ik leuk", zegt Gijs. Of hij later zelf ook de bouw in wil? "Nee, ik wil bij de politie."
Tom zit op de graafmachine. Met de handen aan de bedieningspoken schept hij geconcentreerd het zand. "Het is heel leuk. Ik ben ook op de skelters geweest", zegt Tom. "De graafmachine vind ik zo leuk dat ik later ook in de bouw wil werken."
Kinderen zijn enthousiast over het nieuwe themapark op vliegveld Twenthe

Bouwcrisis zorgde voor dip

Het park richt zich met name op basisschoolkinderen. "Dat is omdat dan ook ouders meekomen. Zij hebben later een grote invloed op de beroepskeuze van hun kinderen. Wij willen de bouw voor een goed daglicht brengen bij de ouders", zegt de Jonge.
We hebben tijdens de crisis van veel mensen afscheid moeten nemen.
Fries Heinis, algemeen directeur Bouwend Nederland
De instroom bij bouwopleidingen zijn vooral tijdens en na de financiële crisis, die begon in 2008 en aanhield tot 2012, flink afgenomen. Ook het imago van de bouwwereld en de baanzekerheid heeft toen een deuk opgelopen. In het eerste kwartaal van dit jaar stonden er volgens het CBS 26.000 vacatures open. Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland: "We hebben tijdens de crisis van veel mensen afscheid moeten nemen. Nu trekt dat weer aan en hebben we een inhaalslag te maken. Het probleem is dat ook andere sectoren met hetzelfde probleem kampen en in dezelfde vijver vissen."

Samenwerking

Volgens Anne de Jonge is een themapark een goede manier om het negatieve beeld om te draaien. "Het blijkt dat je eerst een positieve ervaring moet hebben gehad om later te kiezen voor een bepaald vak. Iedereen weet vaak nog wanneer je voor het eerst naar een pretpark bent geweest. Wij hopen ook op dat effect", zegt de Jonge.
Heinis vult aan: "Er doen zo'n dertig bouwbedrijven uit de regio Twente mee aan het themapark. En wij hebben als bouwsector het voordeel dat de kinderen alles kunnen zien, aanraken en uitproberen op het park."
De grote favoriet: het verkeersplein met skelters
De grote favoriet: het verkeersplein met skelters © RTV Oost

Ieder jaar

Voor dit themapark zijn het de bouwbedrijven uit Twente die dit keer niet met elkaar concurreren maar samenwerken. Enschedeër Melcher Groenendijk, directeur bij Koopmans Bouwgroep in Enschede: "Wij sponsoren dit park omdat wij het belang om de jeugd te interesseren onderschrijven."
Voor Groenendijk is het themapark geslaagd als iedereen met een goed gevoel naar huis gaat. "Het is natuurlijk mooi als de personeelstekorten er door opgelost worden. Alleen is daar meer voor nodig. Zo'n themapark moeten we eigenlijk ieder jaar opzetten voor het echt effect heeft", zegt Groenendijk.

Liefde

Kinderen kunnen zich op van alles uitleven. Zoals zelf een kraan of graafmachine bedienen. Maar er zijn ook workshops en een elektrafabriek waar kinderen zelf kunnen ontdekken waar elektra vandaan komt.
Groenendijk maakt een vergelijk als rasechte Twentesupporter met de kidsclub van eredivisionist FC Twente. "Ongeveer 12.000 tukkertjes zijn lid van die club. Het blijkt namelijk dat liefde voor een club op 6-7 jarige leeftijd ontstaat. Dat willen wij met de bouw ook doen", besluit Groenendijk.
[article:https://www.rtvoost.nl/nieuws/2097205/broodnodig-steeds-meer-bouw-en-timmerlui-komen-uit-de-regio:Broodnodig: steeds meer bouw- en timmerlui komen uit de regio]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.