Nieuws

Kort geding over rechtmatigheid van noodverordening voor blokkeerboeren in Raalte

Dit - het blokkeren van het distributiecentrum in Raalte - mag niet meer vanwege de nog geldende noodverordening. Die moet van tafel, vinden bezwaarmakers.
Dit - het blokkeren van het distributiecentrum in Raalte - mag niet meer vanwege de nog geldende noodverordening. Die moet van tafel, vinden bezwaarmakers. © Mark Bakker / RTV Oost
Een rechter gaat zich uitspreken over de noodverordening voor distributiecentrumblokkades die de gemeente Raalte afgelopen dinsdag afgaf. Volgens de bezwaarmakers moet er snel een einde komen aan het tijdelijke verbod. "Ze raken zo het momentum kwijt."
De noodverordening moet voorlopig weer van tafel. Dat is de inzet van de bezwaarmakers als ze aanstaande dinsdag in de rechtbank van Zwolle in een kort geding tegenover de Raalter burgemeester Martijn Dadema staan. Vanwege de noodverordening kan de politie direct ingrijpen als landbouwvoertuigen zich ophouden rond het Jumbo-distributiecentrum, zodat blokkades zoals begin deze week kunnen worden voorkomen. Een maatregel die ook in Zwolle, Deventer en Hengelo werd gebruikt om de blokkades op te kunnen heffen.

'Ten onrechte ingesteld'

"Mijn cliënten vinden dat de noodverordening ten onrechte is ingesteld", reageert Max Hazekamp, die de bezwaarmakers juridisch bijstaat. Wie zijn cliënten precies zijn, wil hij vanwege privacy-redenen niet vertellen. Ook niet of het boeren zijn. Wel is duidelijk dat ze bezwaar hebben aangetekend tegen de noodverordening, en via de rechter willen bereiken dat die maatregel van tafel gaat, totdat hun bezwaar is behandeld. "Anders raken ze het momentum kwijt. Het beleid is nu vers, dus ik het ook nu de tijd om te demonstreren."
Hazekamp ziet verschillende redenen om de noodverordening aan te vechten. "De burgemeester verwijst naar wanordelijkheden elders, de noodverordening is zo gekopieerd vanuit Deventer. Maar je mag verschillende demonstranten niet over één kam scheren." Dat de noodverordening voor onbepaalde tijd geldt noemt hij daarnaast 'disproportioneel', en het demonstreren met trekkers 'op zichzelf vreedzaam'. "Daar zijn in Europa ook verschillende rechterlijke uitspraken over gedaan."

Protest

Ondanks de noodverordening die nog van kracht is, was er opnieuw een boerenprotest in Raalte. Boeren parkeerden hun trekkers op een parkeerplaats vlak bij het centrum. Die plek valt buiten het gebied waar de noodverordening voor geldt.
De protesterende boeren delen flyers uit om aan het winkelend publiek uit te leggen waarom ze demonstreren en wat ze willen bereiken.
Een boerenprotest op een parkeerplaats in Raalte
Een boerenprotest op een parkeerplaats in Raalte © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.