Nieuws

Boeren blokkeren vega-producent Schouten in Goor, website moet anders

Boeren blokkeren vega-producent Schouten Europa
Boeren blokkeren vega-producent Schouten Europa © RTV Oost
Tientallen boeren met trekkers verzamelden zich vanochtend voor Schouten Europe in Goor. Het bedrijf, dat zich richt op vegetarische producten, had passages op zijn website staan over de nadelen van vlees eten. 'Onwaar', aldus de boeren en dus eisten zij dat de teksten werden aangepast. Na meerdere overleggen zijn de aanwezige boeren en voedselproducent Schouten eruit gekomen: de teksten gaan op de schop.
Volgens boer Erik Kuiper heeft hun actie niets te maken met de vegetarische producten die Schouten Europe aanbiedt. "Dat is prima, want daar is ook een markt voor. Maar de firma Schouten heeft een website met informatie waarop staat dat wij boeren het probleem zijn." Kuiper doelt daarmee op de vier punten die de vega-producent aanhaalt om uit te leggen waarom vlees eten nadelig is.
Boeren uit onder andere Twente en de Achterhoek hadden zich verzameld in Goor
Boeren uit onder andere Twente en de Achterhoek hadden zich verzameld in Goor © RTV Oost
Het gesprek aangaan zonder trekkers en blokkades is volgens boer Kuiper geen optie. "Dat hebben we al zo vaak geprobeerd, maar naar ons wordt niet geluisterd. We hadden misschien al dertig of veertig jaar geleden met de vuist op tafel moeten slaan." Hij gaat dit keer pas weg bij de toezegging dat de teksten worden aangepast.

Burgemeester aanwezig

Hoewel de sfeer volgens haar gemoedelijk was, kwam burgemeester Ellen Nauta van Hof van Twente toch even poolshoogte nemen. "Als zoiets gebeurt in mijn gemeente, dan vind ik dat je daar als burgemeester bij moet zijn. We staan hier in een van de grootste plattelandsgemeenten in Twente. Daar zijn wij trots op en wij zeggen ook: laat de boeren aan tafel zitten, want zij weten waar het over gaat."
Rond één uur 's middags kwamen enkele boeren en leden van de Schouten-familie naar buiten. Na meerdere gesprekken kwamen ze tot de conclusie dat de teksten aangepast zouden worden. Hoe en wat, daar gaan beide partijen zich de komende tijd nog over buigen. Rond twee uur werd de actie beëindigd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.