nieuws

"Scheuren in huizen Rossum veroorzaakt door activiteiten NAM"

Bij zeker zeven huizen in Rossum zijn de afgelopen jaren grote scheuren ontstaan door bodemverzakkingen, veroorzaakt door de NAM. Dat zegt de lokale fractie van D66 in Dinkelland.
Die bodemverzakkingen zouden zijn veroorzaakt door activiteiten van de NAM, die de afgelopen jaren de gasvelden onder Rossum en Tubbergen leeghaalde en vervolgens injecteerde met vervuild afvalwater. De bewoners willen, gesteund door D66, dat de schade door de NAM wordt vergoed.
Uit rapporten van de NAM, die in handen zijn van de bewoners van de zeven huizen in Rossum, blijkt volgens D66 dat de bodem in Rossum 3,5 cm gezakt is de afgelopen jaren. Dat zou volgens de partij komen door de gaswinning in Noord Oost Twente.

Grond ook vervuild

Ook blijkt volgens de bewoners uit rapporten van onderzoeksbureau Arcadis dat de grond in de buurt van de woningen wel degelijk vervuild is. Zo zouden er verhoogde waarden van zink, barium en zware metalen zijn gevonden in de grond.
D66 heeft de informatie die ze van bewoners hebben gekregen gebundeld in een rapport. De partij presenteert het rapport vanavond in de gemeenteraadsvergadering van Dinkelland. Fractievoorzitter Maathuis van D66 gaf aan 'geschrokken' te zijn door de verhalen van de zeven bewoners: "Vooral omdat ze aangeklopt hebben bij de gemeente, maar nooit serieus zijn genomen."

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.