Nieuws

UPDATE: op veel plekken omgekeerde vlaggen opgehangen; het verhaal van de vlag in het boerenprotest

De Nederlandse vlag op z'n kop: blauw-wit-rood
De Nederlandse vlag op z'n kop: blauw-wit-rood © Dennis Bakker/News United
Boeren of sympathisanten van boeren hebben ook gisteravond op verschillende plekken in Overijssel Nederlandse vlaggen op de kop opgehangen. In Staphorst gaat het om een kleine vierhonderd vlaggen die in de straten zijn opgehangen en in Holten hingen gisteravond tientallen vlaggen aan lantaarnpalen. Ook aan de lantaarnpalen van alle kruispunten op de N35 hangen vlaggen op de kop. Afgelopen weekend gebeurde dat ook al in Losser, Glane en Overdinkel.
De nationale driekleur op zijn kop is na enkele weken van boerenprotesten in de regio een vertrouwd beeld geworden. Inmiddels valt een correct gehesen vlag zelfs op. Maar mag je een vlag wel op de kop ophangen? Volgens de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde mag het, want er zijn geen regels voor. Sterker nog, het op de kop hangen van een vlag is in de historie al vaker gedaan in noodsituaties.

Misverstanden

Over de vlag en het vlaggen bestaan misverstanden. Zo staat het rood, wit, blauw van de vlag niet voor kerk, volk en vaderland en is het ook niet bij wet verboden om de vlag op een alternatieve manier op te hangen, zoals de boeren dat nu doen. Sterker nog: er zijn historische afbeeldingen van schepen die met een omgekeerde vlag een noodsituatie aangeven. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een drenkeling.
We vroegen op straat wat mensen van de omgekeerde vlag vinden:
Goed of niet? Omgekeerde vlag in het boerenprotest
Op die manier gezien is de omgekeerde vlag vanuit het boeren perspectief misschien juist goed gekozen. Voorzitter Davied van Berlo van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde noemt het een "zeer interessante ontwikkeling." Volgens hem is de vlag een verbindend element voor heel Nederland en werkt het omdraaien van de vlag, omdat mensen dan meteen denken dat er iets aan de hand is.

Wetgeving

Van Berlo: "In de wet staat nergens wat je wel of niet mag met de Nederlandse vlag." Elders is dat anders. "In de Verenigde Staten staat zelfs in de wet dat het omkeren van de vlag een teken van distress is", weet de vlaggendeskundige. In de VS werd de omgekeerde vlag gebruikt bij de bestorming van het Capitool en de Black Lives Matter beweging.
De omgekeerde vlag als signaal van en voor de boeren
De omgekeerde vlag als signaal van en voor de boeren © Dennis Bakker/News United

"De omgekeerde vlag is nu overgewaaid naar Nederland, eerst met de gele hesjes, daarna met de coronaprotesten en nu met de boerenprotesten" zegt Van Berlo. Net op het moment dat in Nederland vragen zijn over het gebruik van de vlag, zit hij ver weg op een internationaal vlaggenkundig congres in Ljubljana, zal je altijd zien... "Ik heb een presentatie over een heel ander onderwerp voorbereid, maar ik ga de ophef rond de omgekeerde vlag in Nederland zeker even vermelden", zegt de voorzitter met enige spijt in zijn stem op radio Oost.

Ook tegenstanders

Er zijn ook mensen die zich storen aan het op de kop ophangen van de vlag. Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, heeft er op zijn LinkedIn-pagina geen goed woord voor over, Hij noemt het "een directe belediging voor de duizenden militairen, burgers, agenten, brandweermannen en alle anderen die in dienst van de Staat der Nederlanden het allerhoogste offer hebben gebracht"
Kroon stelt 'uiteraard de hoogte te zijn van de hele situatie rondom de stikstofcrisis' en de emoties te begrijpen, maar hij vindt het omgekeerd vlaggen een verkeerd signaal.
Behandel onze Nederlandse vlag alstublieft met het nodige respect
Marco Kroon
Behalve de vlag op de kop duikt ook de boerenzakdoek op veel plaatsen op. De boeren dragen er eentje tijdens de protesten en mensen die solidair zijn met de boeren, zoals truckers, hebben er een aan de buitenspiegels van hun voertuigen gehangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.