Nieuws

Zorgbureau in Enschede heeft zaken niet op orde: inspectie legt ultimatum op

Zorgbureau in Enschede heeft zaken niet op orde: inspectie legt ultimatum op
Zorgbureau in Enschede heeft zaken niet op orde: inspectie legt ultimatum op © ANP
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het Enschedese zorgbureau AKFA Thuiszorg op de vingers getikt. De Inspectie heeft een zogenoemde aanwijzing opgelegd, wat inhoudt dat het zorgbureau - gespecialiseerd in de begeleiding van cliënten met een verstandelijke beperking - binnen drie maanden z'n zaakjes voor elkaar moet hebben.
Aanleiding voor de aanwijzing vormen meerdere bezoeken die de inspectie sinds januari 2020 aan AKFA heeft gebracht. Daarbij stuitten de inspecteurs op meerdere tekortkomingen.

Veiligheid cliënten

AKFA heeft inmiddels een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar na het laatste bezoek op 17 mei komt de inspectie tot de conclusie dat het zorgbureau nog altijd niet voldoet aan de normen voor goede zorg.
"De tekortkomingen brengen risico's met zich mee voor de veiligheid van de cliënten", aldus de IGJ.
Zo is uit de controles gebleken dat de zorgverleners van AKFA niet de gewenste deskundigheid hebben. "Ook hebben ze de risico's die cliënten kunnen lopen niet goed in beeld", aldus de Inspectie in haar rapport.
Daarnaast werken de zorgverleners volgens de IGJ niet op een methodische manier. "Daardoor is de voortgang van de zorg niet goed te volgen."
De Inspectie schrijft verder dat de directeur-bestuurder van de eenmanszaak de zorgorganisatie niet goed aanstuurt.

Ultimatum

De bevindingen zijn voor de Inspectie aanleiding om een zogenoemde aanwijzing op te leggen: een bestuursrechtelijke maatregel, waarmee een zorgaanbieder wordt verplicht de zorg te verbeteren.
AKFA moet nu van de Inspectie zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 oktober voldoen aan de criteria die in de aanwijzing worden gesteld. "Als AKFA niet aan de aanwijzing voldoet, kan de Inspectie een vervolgmaatregel opleggen om het naleven van de aanwijzing af te dwingen", zo meldt de Inspectie.
Hoewel de IGJ tegelijk laat weten "grote zorgen" te hebben of het AKFA wel lukt om de geëiste verbeteringen door te voeren, krijgt de Enschedese zorgaanbieder tot 1 oktober dit jaar de kans om orde op zaken te stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.