Nieuws

Aquadrome Enschede houdt buitenbad dicht; ook andere baden in de problemen

Sommige zwembaden in Overijssel blijven gesloten met het warme weer.
Sommige zwembaden in Overijssel blijven gesloten met het warme weer. © Bart Kieft
Een ijsje, een koud drankje; de komende dagen zullen we weer wat vaker de verkoeling gaan opzoeken vanwege de hogere temperaturen. Maar een verfrissende duik in het water is er niet overal bij. Zo wordt onder andere het buitenbad van zwemparadijs Aquadrome in Enschede dit jaar niet meer gevuld met water.
Dat heeft eigenaar Sportaal besloten. De gestegen gasprijzen, maar ook de capaciteit van personeel, zijn de belangrijkste redenen. Eerder was al besloten dat het buitenbad in de voorzomer gesloten zou blijven. "We moeten keuzes maken", zegt Erik Kroeze, teamleider zwembaden bij Sportaal. Die hebben te maken met de kosten, maar ook met tekort aan personeel. "Als we het buitenbad openen, zou op die momenten het binnenzwembad dicht moeten en vice versa. We hebben ervoor gekozen om niet met die tijdsloten te werken en voor iedereen één duidelijke keuze te maken."

Personeelstekort

Ook andere baden worstelen met het personeelstekort. In Kampen bij zwembad De Steur kunnen daardoor soms niet alle baden tegelijk open. Het zwembad De Vondersweijde in Oldenzaal organiseert vanaf volgende week geen activiteiten meer om ruim baan te geven voor recreatief zwemmen. En ook bij het Twentebad in Hengelo zijn de normale openingstijden niet vanzelfsprekend. Deze week hanteren ze daar wel de normale openingstijden, maar door het personeelstekort kan de situatie per dag veranderen. In mei dit jaar bleef het buitenbad in Hengelo daarom al geruime tijd gesloten:
Ook in Enschede bij het Aquadrome was eerder al besloten om het buitenbad, ongeacht weersomstandigheden en temperatuur, in mei en juni dicht te houden. De gestegen gasprijzen worden als reden genoemd. "Bij het openen van het buitenbad horen opstartkosten. Daarna moet je telkens bijverwarmen. Ook in de zomer na een koude nacht", aldus Erik Kroeze.
Vorig jaar was het buitenzwembad juist extra lang geopend. Toen kon er al in april gezwommen worden, ondanks hagel en sneeuw. Dat had te maken met de coronamaatregelen, waardoor binnenactiviteiten lange tijd niet mogelijk waren. Ook de herstelwerkzaamheden van een lekkage van het recreatiebad gooiden roet in het eten.

Extra baanzwemmen

Hoewel het buitenbad met hekken is afgeschermd, zijn de ligweide en de waterspeeltuin wel geopend voor mensen die van de zon willen genieten. Het recreatiebad van Aquadrome is de hele zomervakantie geopend: doordeweeks van 11.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 9.30 tot 16.30 uur.
Ook het sportbad wordt opengesteld volgens de normale planning. Kroeze: "Ouderen kunnen in de ochtenduren deelnemen aan Aqua Vitaal en ook de andere activiteiten zoals Aqua Sport gaan gewoon door. Natuurlijk is er ook de ruimte om baantjes te zwemmen in het sportbad. Hiervoor zijn zelfs extra blokken ingepland.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met
1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.