Nieuws

Zwolle wil 1500 woningen rond locatie IJsselhallen, één hal blijft mogelijk staan

De IJsselhallen
De IJsselhallen © Arnoud de Vries / RTV Oost
Zwolle wil zo'n 1500 woningen realiseren op - en in de omgeving van - de huidige locatie van de IJsselhallen. Over anderhalf jaar loopt het huurcontract van de evenementenhal af, en moet 'ie plaatsmaken voor woningbouw. De gemeenteraad ging vanavond akkoord met plannen voor de nieuwe invulling, en daaruit blijkt dat een deel van de IJsselhallen waarschijnlijk tóch mag blijven staan, en supermarkt Jumbo mogelijk verhuist.
Van veemarkt tot evenementenhal naar woonwijk: in het kort is dat de ontwikkeling van de plek waar nu nog de IJsselhallen staan. De evenementenlocatie in Zwolle mag tot 1 januari 2024 in functie blijven, daarna zal het (geleidelijk) plaats moeten maken voor zo'n 740 woningen.
De invulling van het gebied moet nog verder ontwikkeld worden, maar uit de eerste plannen - vanavond vastgesteld door de gemeenteraad - valt al op te maken wat de stad wil. Zo zal de nieuwe wijk vooral bestaan uit appartementen, moeten naastgelegen kantoorgebouwen tegen de vlakte, gaat supermarkt Jumbo mogelijk verhuizen en blijft de zogeheten Bogenhal waarschijnlijk gespaard van de sloopkogel.
In het verleden was de Zwolse veemarkt een begrip. Al in 1308 gaf bisschop Guy Zwolle toestemming een veemarkt te houden. Aanvankelijk in de open lucht en vanaf 1931 vond de markt op de locatie van de IJsselhallen plaats. Het was een welvarende veemarkt, zeker na de bouw van de IJsselhal in 1971. In 1985, 1990 en 1994 werden nog vier hallen bijgebouwd. Zwolle behoorde tot de vier grootste veemarkten van het land. Met de uitbraak MKZ in 2001 kwam een plotseling einde aan bijna zeven eeuwen veehandel in Zwolle.

Bogenhal

Basisonderwijs, ruimte voor cultuur en creatievelingen, het dak eraf en een (wandel)route er doorheen: Zwolle heeft genoeg ideeën in gedachten om de Bogenhal een nieuwe rol te geven in de woonwijk. De hal - het deel aan de kant van de A28 - stamt uit 1972 en was de plek voor de vroegere koehandel.
Nadat de stad in 2020 definitief had besloten afscheid te nemen van de IJsselhallen, leek het erop dat alles tegen de vlakte zou gaan. Maar Zwolle hoopt de historie van de plek te behouden, door de Bogenhal in een andere functie overeind te houden. Als het rendabel kan en bouwtechnisch allemaal mogelijk is.
De Bogenhal blijft mogelijk behouden
De Bogenhal blijft mogelijk behouden © Arnoud de Vries / RTV Oost
Toch is het behoud van een deel van de IJsselhallen slechts een klein deel van de plannen. De ruim 700 woningen, waarvan 30 procent grondgebonden en 70 procent appartement, zullen de wijk Kamperpoort flink uitbreiden. Daarbij wordt de verdeling gehanteerd die Zwolle altijd probeert aan te houden: 30 procent goedkoop, 40 procent middelduur en 30 procent duur. En het kan deels de hoogte in gaan: een maximum van tien woonlagen staat nu in de plannen.
Deze gemeente faalt al zo lang in het leveren van betaalbare woningen
Brammert Geerling, SP

40 procent sociale huur?

Een poging van de SP en Volt (met steun van de Partij voor de Dieren) om op beide locaties 40 procent sociale huur te eisen, strandde vanavond in de raad. Voor SP een reden om tegen het hele plan te stemmen. "We moeten een streep trekken, deze gemeente faalt al zo lang in het leveren van betaalbare woningen", lichtte fractievoorzitter Brammert Geerling toe.
Wethouder Gerdien Rots verwees nog wel naar een eerdere toezegging van haar, om in het ruimtelijk ontwikkelplan te onderzoeken of het mogelijk is om 50 procent betaalbare woningen te realiseren. Dat zou kunnen door de categorie middelduur nog specifieker op te splitsen.

Jumbo verhuist mogelijk

Naast de woningen moet er ook ruimte komen voor voorzieningen als een huisarts en een tandarts, veel groen en een sociaal-maatschappelijke functie voor de oude Elbertschool. Zwolle denkt na over een verhuizing van de Jumbo, omdat die veel verkeer het gebied in trekt en de verbinding naar de binnenstad hindert. Die verhuizing zou dan eventueel naar de hoek A28/Rieteweg moeten leiden, maar die plannen moeten eerst nog verder onderzocht worden. En uiteraard heeft Jumbo zelf ook inspraak.

Kantoren gesloopt

Niet alleen op de plek van de IJsselhallen zullen nieuwe woningen komen, ook iets verderop komen zo'n 700 nieuwe woningen. De kantoorstrook tussen de A28 en de Meeuwenlaan, waar onder andere Abbott en Wehkamp jarenlang zaten, gaat tegen de vlakte. Jansen Vastgoed en BPG/Dura Vermeer hebben plannen ontwikkeld om hier een woongebied van te maken. Ook daar overheersen appartementen (van 40 tot 180 vierkante meter); ze vullen 90 procent van de nieuwbouwplannen. Eveneens volgens de prijsschaal 30/40/30.
Het gebied voor de plannen: de locatie IJsselhallen en de kantorenstrook aan de Meeuwenlaan
Het gebied voor de plannen: de locatie IJsselhallen en de kantorenstrook aan de Meeuwenlaan © Gemeente Zwolle / bewerking RTV Oost

Groei Zwolle

De plannen - die nog verder uitgewerkt moeten worden en waarvan de uitvoering in 2024 moet gaan beginnen - maken een belangrijk deel uit van de groei van Zwolle. De stad wil elk jaar duizend nieuwe woningen erbij, grotendeels in de bestaande stad. Ook in het gebied rond het station komen duizenden woningen extra, aan de Zwartewaterallee 1300 en ook in het centrum verrijzen de komende jaren vele appartementen.
Vorige week bleek nog uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving dat Zwolle tot aan 2035 de snelst groeiende gemeente van Overijssel zal zijn. De schatting is dat het inwoneraantal met 11,7 procent zal stijgen. In Zwolle woonden vorig jaar zo'n 130.000 mensen. Een groei van 11,7 procent betekent dat er in 2035 meer dan 145.000 mensen in de provinciehoofdstad zouden wonen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.