Nieuws

Waterplanten 'aanhoudend maar beheersbaar' probleem voor watersport

Waterplanten: "We zullen ermee moeten leren leven"
Waterplanten: "We zullen ermee moeten leren leven" © RTV Oost, Oscar Siep
Met de zon op het water oppervlak wil het deze dagen wel lukken. De waterplanten in de Kop van Overijssel groeien uitbundig. Op sommige plekken groeit het helemaal dicht als er niet gemaaid wordt. In Zwartsluis werd de maaiboot van waterschap Drents Overijsselse Delta enthousiast verwelkomd. "Hij mag nog wel vaker komen!"
Overmatige plantengroei is een direct gevolg van het schone en heldere water in de Kop van Overijssel. De biodiversiteit verbetert en er zijn nu waterplanten die eerder bijna verdwenen waren. Maar overmatige plantengroei heeft ook flinke nadelen. Het maaibeleid voor waterplanten is daarom een compromis tussen natuurbeleid en recreatieve of economische belangen.
Vrijwel dagelijks trekt Willem Smit door de Kop van Overijssel. Hij bestuurt één van de 12 maaiboten die momenteel voor het waterschap aan het werk zijn. Die van Willem is een klein, maar zeer sterk scheepje met jet-aandrijving en allerlei gereedschap om alle soorten waterplanten te kunnen bestrijden.

Stevig gereedschap

Vooraan een drie meter brede schep, zijwaarts een hydraulische maaibalk en achter het schip een soort zeis voor planten op de waterbodem. "Zo kunnen alle soorten wel zo'n beetje gemaaid worden."
Het is duidelijk dat Willem al bijna 20 jaar dit werk doet. Hij maait rakelings langs de beschoeiing als een paar buurtbewoners Willem komen aanmoedigen. "Het kwam eerst maar een meter uit de kant, maar tegenwoordig is het riet al vier meter dik." De man wijst naar de wal van de Piepertkolk, een kleine plas aan de rand van Zwartsluis. Hier hebben ze niet alleen uitdijend riet, maar ook veel waterpest.
Maaien van waterplanten in Zwartsluis
Maaien van waterplanten in Zwartsluis © RTV Oost, Oscar Siep

Voor zeilen én motoren

Overmatige plantengroei kan heel irritant zijn. Aan de schroef van je buitenboordmotortje wordt dat snel een brei van groen snot. Varen in dergelijk water betekent dat je gedwongen wordt veel te stoppen om de schroef en soms zelfs de waterkoeling vrij te maken. Elektrisch aangedreven buitenboordmotoren zijn nog veel minder opgewassen tegen de groene weerstand onder water.
Het gaat de bewoners van de Barsbeek in Zwartsluis ook om het zwemmen in het open water. "Als het om mijn kleinkinderen gaat, vind ik die begroeiing ook nog iets dat de veiligheid raakt."
Vandaag is het niet zo erg en varen de bootjes probleemloos aan Willem voorbij. Het is druk in de Arembergergracht. Een paar kilometer verderop ligt de Belterwiede, waar geen zeilwedstrijden meer kunnen worden gehouden omdat de bootjes met roer en zwaard vast lopen in de waterplanten.
Volgens Willem Smit is het niet anders. "Ik denk wel dat je ermee moet leren leven. Het is een kwestie van bijhouden maar ik denk niet dat je ervan af komt."
Kijk deze video om te zien hoe het maaien van waterplanten werkt:
Maaien van waterplanten is noodzakelijk in de Kop van Overijssel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.