Nieuws

Grammofoonmuseum Nieuwleusen maakt zich op voor grote verhuizing

Grammofoonmuseum Nieuwleusen
Grammofoonmuseum Nieuwleusen © Eigen foto
Het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen gaat verhuizen naar het voormalige gemeentehuis in het dorp. De grote verbouwing van het 'Olde Gemientehuus' is inmiddels begonnen. Vooral aan de binnenkant gaat het gebouw flink veranderen.
De honderden grammofoonspelers en andere geluidsdragers zijn nu nog in het huis van de hoogbejaarde Jelle Bos, oprichter en eigenaar van het grammofoonmuseum. Binnenkort gaat hij verhuizen naar een appartement. Bos wil zijn kinderen niet opzadelen met de erfenis van het museum.
Het zijn niet de enige redenen waarom het museum gaat verkassen naar een andere plek. Volgens penningmeester Gerard Oortwijn is het huidige museum veel te klein.

Twee grote toonzalen

In het nieuwe Grammofoonmuseum komen twee grote toonzalen waar de spelers en geluidsdragers straks in vol ornaat mogen pronken. Ook komt er een platenbar en een werkplaats. In de historische trouwzaal komt een presentatieruimte waar de bezoekers vanaf 1 april 2023 worden ontvangen.

Muren verwijderen

Het voormalige gemeentehuis is volgens Oortwijn een prachtige locatie voor het museum. Wel moet er nog het een en ander gebeuren. ‘’Het zijn nu nog hokkerige ruimtes. Wij gaan muren verwijderen zodat we de ruimtes met elkaar kunnen verbinden.’’ De buitenkant van het pand blijft wel in oorspronkelijke staat.

Financieel tekort

Het geld voor de verbouwing was binnen, tot de plannen voor de gehandicaptenvoorzieningen werden afgekeurd. Volgens Oortwijn is er hierdoor een gat van veertigduizend euro, voor het realiseren van een lift. ‘’We zijn bezig om daar nog fondsen voor te werven, mensen kunnen tevens een donatie doen via de website.’’
Het Grammofoonmuseum heeft een collectie apparaten uit de periode 1880 – 1980. ‘’Ze zijn allemaal in topconditie, alsof ze net uit de fabriek komen’’, zegt Oortwijn vol trots. Volgens de penningmeester staan er diverse apparaten die de meeste mensen nog nooit gezien hebben. ‘’Iedere speler heeft een eigen verhaal.’’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.