Nieuws

Noodverordening Raalte deels van de baan: demonstreren bij Jumbo wordt beperkt mogelijk

Jumbo distributiecentrum
Jumbo distributiecentrum © RTV Oost / Mark Bakker
Bij het distributiecentrum van Jumbo aan de Almelosestraat en de Aakstraat in Raalte mag vanaf donderdag weer gedemonstreerd worden met landbouwvoertuigen. De noodverordening wordt volgens burgemeester Dadema ingetrokken voor deze locatie. Wel gelden er beperkingen bij het demonstreren. Wegblokkades blijven verboden en de toegang naar het distributiecentrum moet vrij blijven.
Het opheffen van de noodverordening zal alleen voor deze locatie gelden. "Voor het ander distributiecentrum is bij ons geen aanvraag gedaan om daar te mogen demonstreren. Als boeren ook daar met hun landbouwvoertuigen willen gaan staan zullen ze eerst met ons in gesprek moeten en zullen er 43afspraken worden gemaakt."
Vandaag is specifiek over de locatie aan de Almelosestraat en de Aakstraat gesproken. De demonstranten zeggen dat deze vestiging één van de grootste vervuilers is vanwege het groot aantal koelinstallaties dat daar staat.
Burgemeester Martijn Dadema (links) met jurist Max Hazekamp
Burgemeester Martijn Dadema (links) met jurist Max Hazekamp © RTV Oost / Mark Bakker

Noodverordening wordt vervangen

Jurist Max Hazekamp die de boeren bijstaat is tevreden met deze uitkomst. Het was volgens hem een goed overleg met de burgemeester en zijn staf. Daarbij is gesproken over een zogeheten Wom-beschikking, de Wet openbare manifestaties. Met deze wet is de burgemeester in staat om beperkingen op te leggen aan demonstraties. Deze beperkingen gaan er komen, het is als het waren de vervanger van de noodverordening.

Regels

Overlast moet teruggebracht worden, is het doel. Enige hinder mag ontstaan, maar blokkades kunnen niet. Demonstrerende boeren mogen er lang blijven staan en overdag kan er meer dan 's avonds. Er mag bijvoorbeeld muziek worden gespeeld, maar er komt wel een eindtijd. Het drinken van alcohol is niet toegestaan.
De nadruk moet volgens de burgemeester vooral liggen bij de demonstratie. Daarom moet de toegang van mensen die daar niet bij horen en alleen langskomen om 'zich te vermaken' zoveel mogelijk worden beperkt. "Daar moeten de demonstrerende boeren zelf ook op letten" zegt hij.
De exacte invulling van deze beperkingen worden nog uitgewerkt. Dadema verwacht dat dit donderdag klaar is. Dan kan de noodverordening worden vervangen door een Wom-beschikking. Een tijdstip wanneer de verandering ingaat kan hij niet noemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.