Nieuws

Expeditie Oost | Van bankier tot schaapsherder: Hans loopt met z'n kudde over Lemelerberg

Van bankier tot schaapsherder: Hans heeft 260 schapen
Van bankier tot schaapsherder: Hans heeft 260 schapen © RTV Oost / Bart Kieft
Voor zijn pensionering was Hans Hoekman als bankmedewerker vooral druk met agrarische bedrijven in financiële problemen. Maar die kopzorgen heeft hij achter zich mogen laten. Nu is vooral het grote genieten aangebroken. Als herder van 260 schapen beweegt hij zich intens tevreden over de Lemelerberg. "Als dit je geen zomergevoel bezorgt", zegt hij lachend.
De kudde is van Landschap Overijssel. Hans is vrijwillig schaapherder en begint deze zomerse dag met het inenten van lammeren tegen de Q-koorts. Hij leidt de dieren in een grote houten fuik, waarna de dierenarts de vaccinaties zet. Daarna kan de trip naar boven beginnen: met de schapen de Lemelerberg op. "En dat is een heerlijk gevoel. In de natuur met deze prachtige beesten. Toen ik nog werkte ging ik ook af en toe met de schapen op pad. 'De schapen de buik vol en ik de kop leeg', zei ik dan na afloop."

Prachtig uitzicht

Hoekman neemt één hond mee op pad. Met natuurlijk gemak houdt die de kudde in het gareel. Verbale aanwijzingen en later instructies met een fluitje worden in razend tempo opgevolgd. Eerst door de bossen, daarna het zandpad en vervolgens de heide. Met prachtig uitzicht.
"Kijk daar ligt Zwolle, daar Dalmsholte en achter die bomen Lemelerveld. Het is hier zo ontzettend mooi, alleen soms in de zomer een beetje te druk met toeristen", zegt hij. Maar ook daarvoor heeft Hoekman een oplossing. "Ik ga gewoon achter zo'n grote jeneverbes zitten", glimlacht hij. Alles voor het ultieme zomergevoel op de Lemelerberg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.