Nieuws

Expeditie Oost | Schipper Rob Peetoom voelt de zomerse vrijheid op zijn klipper

Een echte scheepvaarder: Rob vaart de hele zomer op z’n klipper
Een echte scheepvaarder: Rob vaart de hele zomer op z’n klipper © RTV Oost / Bart Kieft
Als de trossen los gaan en schipper Rob Peetoom met zijn gasten de kade in Kampen verlaat gebeurt er iets met de inwoner van IJsselmuiden. "De vrijheid, dat heerlijke gevoel", zegt hij midden op het Ketelmeer. "Kijk om je heen, het is toch prachtig hier. Eén van de mooiste gebieden in Nederland om te zeilen."
Peetoom vaart van ongeveer april tot en met oktober vanuit Kampen richting Ketelmeer en verder. Het IJsselmeer, de Waddenzee; hij is er kind aan huis. Aan boord neemt hij gasten mee. Voor deze vakantieweken een zomerse uitdaging. Lekkere temperaturen, fijn windje en gaan met die schuit. "Het blijft geweldig om op die manier met een groep op pad te gaan. De eerste dagen soms wat moeizaam, maar uiteindelijk wordt het altijd een hechte club", zegt hij.

Zomer weer geweldig

Op de tweemaster Avondrood kunnen in totaal 30 gasten slapen. Behalve het omgaan met al die mensen geniet Peetoom ook van de elementen en het onderhoud aan zijn schip. De motorkamer, de masten, het tuigwerk, het kan hem allemaal bekoren. "Het is vooral de combinatie van dat alles die het zo'n ontzettend mooi vak maakt. Met op één natuurlijk het gevoel van vrijheid. Ook deze zomer is weer geweldig", besluit hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.