Nieuws

Expeditie Oost | Brouwer Frits maakt met eigen gerst een dorstlesser op Klooster Nieuw Sion

Brouwmeester Frits Lutgerink; proeven en keuren tijdens het brouwproces
Brouwmeester Frits Lutgerink; proeven en keuren tijdens het brouwproces © RTV Oost / Bart Kieft
De mussen vallen nog net niet van het dak, maar in de brouwerij van Klooster Nieuw Sion wordt hoogzomer een bokbier gebrouwen. Het is het ritme van brouwer Frits Lutgerink: in de zomer een bier brouwen voor de donkere dagen en in de winter en het vroege voorjaar het zomerbier ambachtelijk bereiden. "We drinken nu onze Saison, perfect voor de zomer", aldus de brouwer.
Lutgerink beleeft op intense wijze het eerste volle jaar als brouwer van het Sion-bier. Een spannende tijd waarin bijvoorbeeld de Primeur, de Saison, de Dubbel, de Tripel en het Sion Bokbier het levenslicht hebben gezien.
De kritieken zijn goed, de belangstelling voor het bier is groot en de passie waarmee Lutgerink het gerstenat bereidt wellicht nog groter. "Het is prachtig om op deze manier het eerste boerderij-kloosterbier van Overijssel te maken", zegt hij.
Hij heeft zijn plek gevonden in een volledig tot brouwerij en proeverij omgetoverde schuur achterop het kloosterterrein. In grote tanks wordt het bier gebrouwen. Daarna worden de flessen gevuld en gaan de doppen erop. Tot slot krijgt het gloednieuwe Sion-etiket een plek op de bruine flessen.
Door een achterraam van het brouwerij-gedeelte kijkt Frits Lutgerink daarbij rechtstreeks op een veld vol met wuivende gerst, hartje zomer. "Daarmee brouwen we ons eigen bier en dat geeft een geweldig gevoel", besluit hij glunderend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.