Nieuws

Eindelijk einde aan record-faillissementszaak van 264 miljoen? 'Ik wil het achter mij laten'

Willy Welles stond vandaag wederom in de rechtbank
Willy Welles stond vandaag wederom in de rechtbank © Arnoud de Vries / RTV Oost
Al zes jaar lang sleept de faillissementszaak rond Megahome uit Almelo voort, met een schuldenpost van 264 miljoen euro. Maar nu gaan de curator en de gevallen vastgoedgigant Willy Welles uit Zenderen proberen om na de zomervakantie het boek te sluiten. Het zou het einde betekenen van een juridisch verhaal dat alle records breekt in Twente. "Het moet een keer klaar zijn", concludeerde de rechter vandaag.
Met z'n tweeën lopen ze deze ochtend door de straten van Almelo. Gebroederlijk haast, op weg naar de notaris. Curator Jan van der Hel (al zes jaar lang dagelijks bezig om het faillissement van Megahome af te wikkelen) en voormalig vastgoedgigant Willy Welles uit Zenderen, die in de zomer van 2016 zijn Megahome om zag vallen. Ze zien elkaar geregeld in de rechtbank, en lijken dan soms gezworen vijanden. Maar nu wandelen ze samen richting een mogelijke oplossing.

Faillissement Megahome

Terug naar die zomer van 2016, als het faillissement wordt uitgesproken over Megahome. Eigendom van Welles, net als vijftig bv's en stichtingen die nog onder het bedrijf hangen. Hij had flink geïnvesteerd in lappen grond, met het oog die te verkopen voor woningbouw. Maar mede door de crisis vloog het plan volledig uit de bocht. In 2013 eiste de Rabobank 125 miljoen euro terug (als krediet gegeven in 2010), een bedrag dat nu (inclusief andere schulden bij andere schuldeisers) is opgelopen tot 264 miljoen euro.
Aan curator Van der Hel de schone taak om zoveel mogelijk geld dat er nog is, terug te halen. Bijvoorbeeld door de verkoop van stukken grond. In het belang van die schuldeisers, waar ook enkele gemeenten bij horen. Maar dat blijkt uiterst ingewikkeld. Er is vlak voor het faillissement geschoven met cijfertjes en getallen, ook richting andere bedrijven van Welles. Zaken waarvan de rechter bijvoorbeeld in maart van dit jaar al zei: dat had nooit gemogen, die overboekingen worden teruggedraaid. Dat ging toen om zo'n 45 miljoen euro, uit verschillende bedrijven.

Record-faillissement

De zaak breekt alle records voor Twente, de rechtbank is er enorm druk mee. "Het is één van de meest arbeidsintensieve faillissementen voor ons", zei een woordvoerder al eerder. Ondertussen doet ook het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar Welles en voormalige collega's van Megahome, zo schreef Tubantia eerder. Dat zou gaan om verdenkingen van faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen.

Poging tot schikken

Nu gaan beide partijen toch om tafel, op aandringen van de rechter bij het kort geding vandaag. Doel: kijken of er een volledige schikking op tafel kan komen. Om er eindelijk een echte klap op te geven. Voor Welles zou het een zegen zijn, zo vertelt hij na afloop: "Ik hoop het allemaal achter mij te kunnen laten". Curator Van der Hel lijkt er, wijzend op de enorme miljoenenbedragen, een hard hoofd in te hebben. Maar: "Praten kan altijd".
De wandeltocht naar de notaris, om de gemaakte afspraken te formaliseren, is het slotstuk van het kort geding. Dat draaide om een stuk grond in Amsterdam, naast tuincentrum Osdorp. De curator wilde het verkopen voor 5,8 miljoen euro, maar Welles leek daar voor te gaan liggen. Want er loopt nog steeds een hoger beroep over dat perceel. 'Onder protest' is hij toch akkoord gegaan.
Ondertussen lopen er nog verschillende zaken in hoger beroep, en kondigde Van der Hel alvast aan dat hij met een dagvaarding voor bestuurdersaansprakelijkheid komt. Maar: pas na het gesprek van eind augustus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.