Nieuws

Het is vakantie! Maar... waarom heb ik dan nu zoveel stress?

Vakantiestress
Vakantiestress © iStock / Getty Images Plus
Het is de laatste schooldag voor de zomervakantie in Overijssel, voor sommige kinderen is de zomervakantie zelfs al begonnen. Dat betekent dat veel mensen de komende tijd op vakantie gaan. Maar... als het (bijna) vakantie is, waarom voel ik dan nu stress!? "We gaan heel goed op routine en tijdens de vakantie stappen we dus uit die routine", zegt psycholoog Jos Gerritsen van InspiratieLoods in Zwolle.
Inpakken op het laatste moment, paspoorten onvindbaar, file, laatste dingen op het werk afronden. De periode richting de vakantie is voor sommige mensen heel erg stressvol. "Grappig dat we ons druk maken in aanloop naar de vakantie", zegt Gerritsen. "Terwijl het iets is waar we naar uitkijken, naar toeleven."
"We zijn gewoontedieren, en we zijn wat minder trekvogels. We gaan dus goed op routine en we stappen nu uit die routine en gaan een beetje een onzekere tijd tegemoet. De kinderen zijn constant thuis, papa en mama zitten 24 uur op elkaars lip. Dat soort dingen."

Opladen

Je zou je haast gaan afvragen of het dan wel zo verstandig is om vakantie te nemen. "Maar dat is natuurlijk wel het geval. We laden, als we eenmaal de stressvolle periode achter de rug hebben, wel voldoende op. Zeker als we dingen gaan doen waar we energie van krijgen en onze verwachtingen wat bijstellen naar beneden. Dat we dus niet op zoek zijn naar de perfectie vakantie, maar accepteren dat we een uurtje in de file staan, of dat de zee niet zo blauw is als we hadden gehoopt."
Hoe zorg je er dan voor dat je niet gestrest de vakantie ingaat? "Het is een cliché, maar begin op tijd met je voorbereiding. De één gaat goed op het maken van lijstjes en wil van tevoren weten waar 'ie aan toe is. Ga dan op tijd die lijstjes maken en ga ze ook doen. Maar de ander zegt 'wat ik vergeet koop ik wel op locatie'. Die worden juist nerveus van lijstjes. Tegen die mensen zou ik zeggen: vertrouw er dan ook op dat op locatie voldoende te halen valt."

Irritatie

Zal je net zien: jij bent van de lijstjes, maar je partner wordt daar heel nerveus van. "Ja, dat wekt irritatie. Dan begint de discussie thuis al. En in aanloop naar de vakantie zie je ook vaak dat met name vrouwen minder slapen. En dat wekt dan ook weer eerder irritatie op. Ga het gesprek aan, communiceer goed! Probeer assertief te zijn, niet je mening doordrijven maar ook open staan voor de mening van de ander. En da's soms lastig..."
Op vakantie
Op vakantie © Getty Images

Weer aan het werk...

En dan, na een paar weken, begint het werk weer. Dat vakantiegevoel wil je dan natuurlijk zo lang mogelijk vasthouden. "En dat kun je eigenlijk al regelen vóór je vakantie. Mensen die veel met de mail doen en de out-of-office-functie gebruiken, die kunnen dan zeggen: als ik op maandag weer aan het werk ga, meldt ik dat ik op woensdag weer terug ben. Dat geeft je dan aan het begin de mogelijkheid om alles bij te werken en de landing wat zachter te maken."
"En daarnaast moet je zoeken naar een manier om dat wat je het prettige vakantiegevoel geeft, mee te nemen naar je thuisomgeving."
Hoe het ook gaat in aanloop: een heel fijne vakantie alvast!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.