Nieuws

'Immersieve' theatervorm ook hit Overijssel? "Willen mensen even stil laten staan"

Sjoeke Marije maakt interactief theater
Sjoeke Marije maakt interactief theater © RTV Oost / Niki Nijboer
Géén acteurs, en ook geen theaterzaal waarin je op je stoeltje moet zitten. Theater de Spiegel in Zwolle biedt een bijzondere theatervorm aan. Een zogenoemde 'immersieve' theatervoorstelling. Met 'Een reis naar de mens' richten de makers de zich vooral op de zintuigen van bezoekers. Het is een vorm van theater die steeds populairder wordt in Nederland en nu ook in Overijssel is te vinden.
De astronautenpakken liggen al klaar voor de eerste bezoekers. "Ze krijgen ook een bril op en oordoppen, zodat de ervaring echt ultiem wordt", vertelt Sjoeke-Marije Wallendal. Zij is één van de theatermakers van de voorstelling.
Belevingstheater
De voorstelling is een voorbeeld van theater waarbij géén acteurs te zien zijn. Dat is bijzonder, want dit is niet hoe de meesten het theater kennen. "De bezoeker reist horend, voelend, kijkend, ruikend en proevend door theatrale ruimtes. Deze zijn allemaal ingericht op het ervaren van de ruimte."
Overijsselse primeur Immersief theater in De Spiegel Zwolle
Met de voorstelling hoopt Wallendal dat mensen even teruggaan naar de basis. "We leven tegenwoordig zo'n haastig leven. Even snel dit doen, dat doen. Deze voorstelling nodigt je echt even uit om al je zintuigen weer te gebruiken", vertelt ze.

Brussel, Barcelona, Zwolle

Verschillende ruimten zijn daar speciaal voor ingericht. Zo is er in één ruimte een stadspark nagebootst met echte regen en geluiden van eenden. Wallendal maakte eerder immersief theater in Brussel en Barcelona. En nu dus voor het eerst in Nederland, waarbij Zwolle de primeur heeft.
"Het is voor veel mensen natuurlijk best wel nieuw en dat is natuurlijk spannend. Maar ik kan niet wachten om Overijssel deze voorstelling te laten zien," besluit een enthousiaste Wallendal. De eerste voorstelling startte gisteravond. Later dit jaar is de voorstelling ook te zien in Deventer, Hengelo en Enschede.
Het is zeker nog theater. Maar in een heel nieuwe vorm.
Sjoeke-Marije

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.