Nieuws

Opnieuw boeren actie bij distributiecentrum Raalte, ook acties op snelwegen

Een vrachtwagen die gisteren tien minuten werd opgehouden in Raalte.
Een vrachtwagen die gisteren tien minuten werd opgehouden in Raalte. © RTV Oost
Ongeveer dertig boeren met trekkers voerden vandaag opnieuw actie in Raalte, bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo. "De situatie is rustig. De actievoerders houden zich aan de door de burgemeester gestelde voorwaarden, maar ze zoeken wel de grenzen op," zegt een woordvoerder van de gemeente. Ook op andere plekken in Overijssel werd rond drie uur vanmiddag actie gevoerd door sympathisanten van de boeren.
Onder anderen truckers hielden langzaamaanacties op de snelwegen. Er ontstonden daardoor files op de A28 bij Staphorst en op de A1 ter hoogte van Lochem. Boeren
Voor de actie bij het distributiecentrum in Raalte gaf burgemeester Dadema van Raalte gisteren de boeren onder voorwaarden toestemming. Zo mogen ze het vrachtverkeer maximaal tien minuten hinderen. De activisten mogen geen alcohol drinken.

Noodverordening

Sinds vorige week dinsdag gold er in het gebied een noodverordening, omdat boeren de weg naar het distributiecentrum met landbouwvoertuigen hadden geblokkeerd. De burgemeester heeft die noodverordening donderdagmiddag beëindigd.
Jumbo was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. De supermarkt verwees donderdag voor een reactie door naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en ging niet in op de vraag of en hoeveel hinder de actie van de boeren oplevert voor de bevoorrading van winkels.

Reactie CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) keurt de actie af. "Elke vrachtwagen wordt tien minuten tegengehouden, dat is kennelijk de afspraak. De facto is dat nog steeds een blokkade. Vooral in de ochtend vertrekken veel vrachtwagens en het is voor te stellen dat dit al snel tot opstoppingen leidt. Dit is niet de oplossing en wij verwachten dat de gemeente ingrijpt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.