Nieuws

Maurits von Martels wil terugkeren in de Tweede Kamer namens BoerBurgerBeweging

Maurits von Martels wil voor BoerBurgerBeweging terugkeren in de Tweede Kamer
Maurits von Martels wil voor BoerBurgerBeweging terugkeren in de Tweede Kamer © ANP / Dirk Hol
Ex-Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen wil namens de BoerBurgerBeweging zijn rentree maken in de Tweede Kamer. De melkveehouder uit Dalfsen was van 2017 tot 2021 Kamerlid voor het CDA. "Ik heb niet de zekerheid dat ik op de kieslijst kom, maar wel de ervaring."
"Ik ben beschikbaar", zei Von Martels vanochtend in het programma Groot Onderhoud op Radio Oost. Eind vorig jaar is hij lid geworden van de BBB en hij heeft de partij laten weten dat hij zich weer als Tweede Kamerlid wil inzetten. "Voor de provinciale en Europese politiek heb ik geen belangstelling. Ook niet voor de Eerste Kamer, maar voor de Tweede Kamer denk ik met mijn ervaring een rol te kunnen spelen."

Geen CDA-lid meer

De melkveehouder uit Dalfsen zat van 2017 tot 2021 in de Tweede Kamer voor het CDA. Nadat hij voor de laatste verkiezingen op (de onverkiesbare) plek 39 op de kieslijst was geplaatst, hield hij de eer aan zichzelf en bedankte hij voor het lidmaatschap van het CDA. Die partij heeft volgens hem bovendien onvoldoende band met de agrarische sector.
Volgens recente peilingen krijgt de BBB 9 tot 13 Kamerzetels als er nu verkiezingen worden gehouden. "Het moet nog blijken of die winst ook behaald wordt, want in de politiek is het allemaal heel betrekkelijk", zegt Von Martels. "Partijen die vandaag hoog pieken, hebben morgen diepe dalen. Maar de vooruitzichten zijn gunstig." De BBB-partijleiding heeft volgens hem positief gereageerd op zijn beschikbaarheid.

Afstand van acties

In het programma Groot Onderhoud laat Von Martels ook zijn licht schijnen over de stikstofproblematiek. Hij keurt extreme acties van boeren af, zoals blokkades van snelwegen. "Ze moeten daarmee stoppen. Het signaal is gemaakt en je moet niet teveel mensen tot last zijn. Dan wordt een grens bereikt en verlies je de steun in de publieke opinie."
Het programma is hier en als podcast terug te luisteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.