Nieuws

Afzwaaiend burgemeester Strien voelde zijn ambt zwaarder worden: "De samenleving verandert"

Ton Strien stopt ermee
Ton Strien stopt ermee © Gemeente Olst-Wijhe
Burgemeester zijn is de afgelopen jaren zwaarder geworden. Dat zegt Ton Strien, die na 15 jaar afscheid neemt als burgemeester van Olst-Wijhe. "Mensen hebben steeds minder vertrouwen in de overheid en dat straalt ook weer af op de gemeentes. Het is juist nu zaak om dicht bij de mensen te blijven staan."
Strien kondigde deze week zijn afscheid aan. De langstzittende burgemeester van Overijssel houdt het in september voor gezien in zijn geliefde gemeente. "Ik heb ontzettend veel mooie en lieve reacties ontvangen op mijn afscheid. We hebben lief en leed met elkaar gedeeld."

Vertrouwen in de overheid

"Het was een ingewikkeld besluit, omdat ik mijn beroep altijd met heel veel passie uitvoer. Daarnaast ben ik door de jaren heen vergroeid met de gemeenschap in deze gemeente. Toch heb ik het besluit genomen, omdat het ook veel van je vergt als persoon. Daarom heb ik er nu voor besloten om het stokje over te dragen."
Naarmate de jaren verstreken, werd het vak zwaarder, merkte Strien. "De samenleving verandert en er dienen zich nieuwe vraagstukken aan. Mensen hebben steeds minder vertrouwen in de overheid, daarom is het juist nu zaak om dicht bij de mensen te blijven staan en het gesprek met ze aan te gaan."
Wat het vak ook zwaar maakt, is het persoonlijk leed waarmee Strien te maken kreeg. "Er zijn bijvoorbeeld incidenten geweest met inwoners die zichzelf van het leven hebben beroofd of mensen die alles kwijt raakten door een felle woningbrand. De gesprekken die je dan voert met de nabestaanden zijn erg indrukwekkend. Het feit dat je als burgemeester dan betekenis kan hebben voor deze mensen, doet me veel."

Lege agenda

In vijftien jaar burgemeesterschap zegt Strien nooit nagedacht te hebben over een andere baan. "Ik heb het in de gemeente Olst-Wijhe zo naar mijn zin gehad. Vooral het directe contact met de inwoners is iets waardoor ik mij hier als een vis in het water voel. Er is geen mooiere gemeente dan Olst-Wijhe."
"Ik ga nu genieten van een rustigere agenda, wat ik daarna ga doen weet ik nog niet. Daar moet ik nog goed over nadenken." Strien blijft wel in de gemeente wonen. "De kinderen hebben het enorm naar hun zin hier, ik heb absoluut geen kriebels om terug te gaan naar de Randstad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.