Nieuws

Vogelgriep slaat genadeloos toe onder ooievaars in Overijssel

Ooievaars bij De Lokkerij die zijn gestorven aan vogelgriep
Ooievaars bij De Lokkerij die zijn gestorven aan vogelgriep © RTV Oost / Mark Bakker
De vogelgriep maakt veel slachtoffers onder ooievaars in Overijssel. Alleen al bij ooievaarsopvang De Lokkerij bij Schiphorst zijn in amper twee weken tijd zo'n vijftien ooievaars doodgegaan. In de directe omgeving zijn dat er nog eens tien, allemaal gestorven aan de vogelgriep.
De wanhoop is groot bij Els en Frits Koopman (83, 85), de eigenaren van de Lokkerij. Dagelijks gaan er ooievaars dood bij hun opvang. De eerste melding over dode ooievaars in de buurt kwam uit Giethoorn, waar vier kuikens dood onder een nest lagen. Daarna sloeg het virus toe bij de Lokkerij.
Grote sterfte bij ooievaars door vogelgriep
"De dieren halen hun voedsel in de Weerribben-Wieden. Daar zijn ook veel watervogels zoals eenden en ganzen", zegt Frits Koopman. Hij verwacht dat het virus op die manier bij de steltlopers terecht is gekomen. Ooievaars zijn sociale dieren en zoeken elkaar op, waardoor een virus makkelijk onderling wordt verspreid.

Onderzoek duurt tien dagen

Na het eerste sterfgeval moest het echtpaar een dode vogel verpakken, invriezen en opsturen naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tien dagen later kregen ze de bevestiging dat het om vogelgriep ging. In de tussentijd gingen er dagelijks ooievaars dood bij de Lokkerij.
Els en Frits Koopman, eigenaren van ooievaarsopvang De Lokkerij
Els en Frits Koopman, eigenaren van ooievaarsopvang De Lokkerij © RTV Oost / Mark Bakker
Dergelijke onderzoeken zijn volgens Els en Frits niet nodig. "Je ziet meteen dat een zieke ooievaar het vogelgriepvirus heeft" zegt Frits. "Als je in een weiland dicht bij een ooievaar komt en hij vliegt niet weg, dan is dat al een teken. Ook de manier van lopen en de manier waarom ze met hun kop draaien, zegt al genoeg."

'Houd de ooievaars uit elkaar'

"De NVWA gaf het advies om de ooievaars zoveel mogelijk uit elkaar te houden, maar dat kan helemaal niet", zegt Els. "Vooral jonge ooievaars kruipen bij elkaar in de nesten. Als er eentje besmet is, dan zijn ze dat kort daarna allemaal." Een ooievaar die besmet is met het vogelgriepvirus overleeft dat niet.
Bij de Lokkerij zijn ook nog andere vogelsoorten zoals kippen en reigers. Geen van deze dieren lijkt ziek te zijn of is kortgeleden gestorven. Els en Frits Koopman verwachten daarom dat het om een variant gaat die vooral besmettelijk is voor watervogels en dat ooievaars daar niet tegen bestand zijn. Een oplossing is volgens het echtpaar vaccineren. "Jongen kunnen gevaccineerd worden als ze geringd worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.