Nieuws

Nieuwe subsidie is goed nieuws voor schaapskuddes in Natura 2000 gebieden

Schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug
Schaapskudde op de Sallandse Heuvelrug © RTV Oost/Harro Brouwer
De provincie Overijssel geeft tot en met 2032 zekerheid dat er geld beschikbaar is voor schaapskuddes die worden gebruikt in Natura 2000 gebieden. In totaal gaat het om een bedrag van 15,7 miljoen euro. De vorige subsidieregeling was van tijdelijke aard en liep dit jaar af.
Overijssel kent vijf 'gescheperde schaapskuddes', dat wil zeggen: rondtrekkende kuddes met een herder. Die zijn niet alleen cultureel erfgoed, maar die zijn ook belangrijk bij het onderhoud van natuurgebieden.
Maar schaapskuddes kunnen niet rondkomen van de begrazingsvergoeding alleen, becijferde de universiteit van Wageningen jaren geleden al. Gemiddeld komen de kuddes zeker 30.000 euro per jaar te kort. Reden voor de provinciale politiek om dat bedrag ook de komende tien jaar bij te leggen.
In oktober 2021 spraken we met Toon Tankink, voorzitter van Stichting Schaapskudde Haaksbergen:
Toon Tankink, voorzitter Stichting Schaapskudde Haaksbergen, vorig jaar over het ontbreken van geld
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher over de nieuwe subsidie: "De inzet van gescheperde schaapskuddes is niet alleen belangrijk voor het in stand houden van de heidevelden in onze Natura 2000 gebieden en de vergrassing als een gevolg van stikstofneerslag tegen te gaan. Schaapskuddes zijn ook een onderdeel van de cultuurhistorie van Overijssel en ons erfgoed. Ook om die reden steunen we de inzet van schaapskuddes."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.