nieuws

Gedeputeerde Bakker: onderzoek nodig naar gevaren asbestdaken in Overijssel

"Onderzoek moet uitwijzen hoeveel gevaarlijk de erosie van oude asbestdaken voor de volksgezondheid is." Dat zegt gedeputeerde Ineke Bakker van de provincie Overijssel naar aanleiding van de uitkomsten van een rapport over asbestdaken.
Uit onderzoek blijkt dat door erosie van asbestdaken de bodem vervuild kan worden. Dit speelt vooral bij daken zonder goten. De provincies Overijssel en Gelderland hebben dit onderzoek laten doen naar aanleiding van vergelijkbare verontreinigingen in Duitsland.
Op alle twintig onderzochte locaties in Overijssel en Gelderland werden asbestvezels aangetroffen. In 45 procent van de gevallen leverde de asbestvervuiling zelfs direct gevaar op voor de volksgezondheid.

Extra onderzoek nodig

Volgens Bakker moet er nu verder onderzoek worden gedaan naar de daadwerkelijke schade voor de volksgezondheid. "Asbest is altijd reden tot zorg. Maar in dit geval zal de schade het per locatie verschillend zijn.", aldus Bakker
De uitkomsten van de onderzoeken waren in juli al beschikbaar, maar zijn nog steeds niet naar buiten gebracht. Meerdere partijen discussiëren nog met elkaar over of de provinciale of de rijksoverheid voor de kosten van de sanering moet opdraaien.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.