Nieuws

Gladiolenteler David Snoek uit Balkbrug: "Vanaf mijn 12e zit ik al in het vak"

Bloembollenteler David Snoek uit Balkbrug
Bloembollenteler David Snoek uit Balkbrug © RTV Oost: Esther Rikken
Het is de week van de Nijmeegse Vierdaagse en dus de week van de gladiolen. Drukte dus met gladiolen op het bedrijf van bollenteler Snoek uit Balkbrug. Althans dat zou je verwachten.
Want niets is minder waar, de gladiolenbollen worden namelijk in het najaar al geoogst. Op dit moment is het de buurt aan de tulpenbollen. "Het is momenteel erg rustig want we hebben alleen de tulpenbollen om te verwerken", aldus eigenaar David Snoek.

Eeuw oud

Hij is de derde generatie Snoek die in de bollen zit. "Het bedrijf bestaat dit jaar honderd jaar en daar zijn we best trots op. Mijn grootouders zijn begonnen in de Noordoostpolder, Emmeloord om precies te zijn. Sinds 2018 mag ik mijzelf de eigenaar noemen en heb ik hier, in en rondom Balkbrug zo'n vijftig hectare grond met bloembollen".

Geen Vierdaagsebollen

Het zijn voornamelijk gladiolenbollen die in Balkbrug worden geteeld en toch heeft de 40-jarige David weinig te maken met de Nijmeegse Vierdaagse. "Ik teel bollen en geen bloemen. Daarbij komt dat mijn gladiolenbollen pas over een week of drie bloeien. Die van de Vierdaagse is een bijzondere teelt, speciaal voor het wandelevenement".
Team Expeditie Oost mocht een kijkje nemen tijdens het rooi- en verwerkingsproces. Uniek dus, check de video:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.