Leerlingen van Het Assink uit Haaksbergen portretteren oorlogsslachtoffers

Een half jaar lang zijn leerlingen van scholengemeenschap Het Assink uit Haaksbergen bezig geweest met een groot kunstproject: het portretteren van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Nu reizen ze af naar het Belgische Ieper, waar hun gemaakte schilderijen tentoongesteld worden.

Het bijzondere project begon nadat docent Jasper Nieuwenhuisen vorig jaar zijn zomervakantie bij de slagvelden van Ieper doorbracht. "Ik vertelde erover aan de klas en toen ontstond het idee dat elke leerling een portret zou maken van een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog. Later hebben we bedacht om dan ook een bezoek te gaan brengen aan Ieper. De kosten voor deze reis hebben de leerlingen zelf bij elkaar gespaard."

Bezoek aan het graf

De leerlingen gaan bij de tentoonstelling kijken, maar op de agenda staat ook een bezoek aan het graf van een geportretteerd slachtoffer. Onur Arslantas gaat langs bij het graf van David Gallagher, een Nieuw-Zeelandse rugbyspeler die de oorlog niet heeft overleefd. "Ik vind het bijzonder om het graf te bezoeken, omdat we op die manier nog meer te weten komen over onze portretten."

De leerlingen zullen tot vrijdag in Ieper blijven. De schilderijen zullen daarna nog tentoongesteld worden in Haaksbergen. "Het liefst willen de leerlingen hun portretten schenken aan de nabestaanden. Dat is in één geval al gelukt en we hopen dat dit met meerdere schilderijen gaat gebeuren", aldus Nieuwenhuisen.

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen portretten Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren