nieuws

NAM komt snel met actieplan voor bewoners beschadigde huizen Rossum

Scheuren in huizen in Rossum
Scheuren in huizen in Rossum © RTV Oost
De Nederlandse Aardolie Maatschappij komt over twee weken met een actieplan richting de bewoners van de huizen in Rossum die beschadigd zijn door bodemverzakkingen, mogelijk veroorzaakt door de NAM. Dat zegt woordvoerster Kirsten Smit van de NAM. Zij was vanmorgen samen met twee collega's in Rossum om de schade aan de huizen met eigen ogen te kunnen zien.
Bij die bijeenkomt waren omwonenden, wethouder Erik Volmerink (CDA) van de gemeente Tubbergen en CDA-raadsleden. Ook Bouwien Rutten uit Agelo was erbij. Zij schreef onlangs een opiniestuk in de Twentsche Courant Tubantia over het dumpen van afvalwater door de NAM in de Twentse bodem.

Verrast over schade

Na afloop vindt Rutten het 'verbijsterend en verbazingwekkend' hoe verrast de NAM-medewerkers waren over de scheuren in de woningen. "Ze hadden geen idee over de omvang van de schade", zegt Rutten. "Blijkbaar zijn de problemen met de huizen bij de NAM intern nooit goed doorgespeeld." Hoewel er geen toezeggingen zijn gedaan, is Rutten positief over het bezoek van de medewerkers. "De bewoners hebben eindelijk het gevoel dat ze serieus worden genomen."
Smit bevestigt na het zien van de scheuren dat er snel actie wordt ondernomen richting de bewoners. "Wij zijn ook gewoon mensen die vinden dat andere mensen geen last moeten hebben van ons bedrijf." De eerste actie van NAM richting de bewoners is erop gericht om gevoelens van onzekerheid weg te nemen. "De bewoners hebben zorgen over hun veiligheid, zorgen over hun woningen. Wij hebben vandaag veel gehoord en gezien. Dat gaan we allemaal op een rij zetten en daar komen we over twee weken op terug."
Verder bekijkt de NAM of er alternatieven zijn voor de waterinjecties in de Twentse bodem. "Dat zijn we ook wettelijk verplicht om te doen", zegt Smit.

Grote scheuren in huizen

Bij zeker zeven huizen in Rossum zijn de afgelopen jaren grote scheuren ontstaan door bodemverzakkingen. Die bodemverzakkingen zouden zijn veroorzaakt door activiteiten van de NAM, die de afgelopen jaren de gasvelden onder Rossum en Tubbergen leeghaalde en vervolgens injecteerde met vervuild afvalwater. De bewoners willen dat de NAM de schade vergoedt.
Uit rapporten van de NAM blijkt dat de bodem in Rossum de afgelopen jaren 3,5 cm is gezakt. Ook zou de grond in de buurt van de woningen vervuild zijn. Daar zouden verhoogde waarden van zink, barium en zware metalen zijn gevonden.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.