nieuws

Vier jaar cel gëeist voor woninginbraken in Zwolle en overval op bejaarde in Apeldoorn

Inbreker hoort vier jaar cel eisen
Inbreker hoort vier jaar cel eisen © iStock
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft vandaag voor de rechtbank in Zutphen vier jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 19-jarige man uit Gouda. Hij wordt verdacht van het plegen van een overval en woninginbraken in Apeldoorn en Zwolle in mei en juni 2014.
In de nacht van 31 mei op 1 juni 2014 zou de verdachte samen met drie andere mannen van Gouda richting Apeldoorn zijn gereden met het plan om in te breken in sleutelkastjes van de thuiszorg om zo aan de sleutels te komen van bejaardenwoningen. Volgens de officier van justitie vernielden ze bij een flatgebouw in Apeldoorn sleutelkastjes, maar troffen ze geen sleutels aan. Toen ze een open raam zagen, zijn ze naar binnen geklommen en hebben een woning doorzocht en spullen meegenomen. Ze vonden een kluis die niet openging.
Na overleg in de auto besloten de verdachten om terug te gaan naar deze woning om een overval op de bewoonster te plegen. Rond 6 uur ’s ochtends werd de 86-jarige vrouw door een van hen in haar slaapkamer met een mes bedreigd. Ondertussen doorzocht een andere verdachte haar woning. De verdachten namen geld en sieraden mee uit de woning. De mannen worden ook verdacht van het samen inbreken in de nacht daarvoor bij twee woningen in Zwolle. Ook hierbij werden sleutelkastjes vernield.

Inbraak bij hulpbehoevende mensen

De officier van justitie neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat zeer bewust is ingebroken in woningen van kwetsbare, hulpbehoevende mensen. Het OM acht het bewezen dat de 19-jarige verdachte mee is geweest naar Apeldoorn en Zwolle met de bedoeling om daar inbraken te plegen, dat hij betrokken is geweest bij de woninginbraak, dat hij aanwezig is geweest bij het overleg over het opschalen naar een overval, dat hij dus daarvan op de hoogte is geweest, en toen niet is vertrokken en dat hij samen met de anderen terug is gegaan naar Gouda en heeft gedeeld in de buit.
De verdachte moet van de officier van justitie nog 30 dagen zitten voor een eerder voorwaardelijk opgelegde straf voor een woninginbraak. De rechtbank Gelderland doet over 2 weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.