nieuws

Burgemeester Han Noten van Dalfsen wil politie bij gesprek met Partij voor de Dieren

Protest PvdD bij mestvergister in Dalfsen
Protest PvdD bij mestvergister in Dalfsen © RTV Oost / Niels Kater
Burgemeester Han Noten van Dalfsen heeft het verzoek van de Partij van de Dieren om een onderhoud naar aanleiding van de incidenten rond een protestactie bij een mestvergister afgelopen zaterdag in Dalfsen gehonoreerd.
De burgemeester van Dalfsen heeft het Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren uitgenodigd om langs te komen op het gemeentehuis. Maar dan wel pas na de verkiezingen van 18 maart. "Dit om de schijn van een dubbele agenda te vermijden." Ook wil Noten dat bij het gesprek de teamchef van de politie Vechtdal aanwezig is.
Esther Ouwehand riep gisteren in een brief, die ook naar de media was verstuurd, de burgemeester van Dalfsen ter verantwoording voor de gewelddadige afloop van een protestactie van de Partij voor de Dieren bij een mestvergister aan de Veldhoeveweg in Dalfsen. De protestactie werd verstoord door boze boeren en daarbij vielen ook klappen. Een actievoerster werd bewusteloos geslagen. De politie moest ingrijpen. Ouwehand vraagt zich openlijk af de burgemeester voldoende heeft gedaan om een escalatie te voorkomen en wil daarover in gesprek met Noten.

Politie moet nog onderzoek doen

Noten laat weten dat hij, op basis van de informatie die de Partij van de Dieren voorafgaand aan de protestactie verstrekte, een andere actie op de Veldhoeveweg had verwacht dan uiteindelijk heeft plaatsgevonden. De burgemeester verzet zich tegen de conclusie dat een van de aanwezigen is neergeslagen. "Het is aan de politie om daar onderzoek naar te doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.