nieuws

Syntus daagt provincie Overijssel en Regio Twente voor rechter over aanbesteding

Syntus wil spoorconcessie op lijnen Zwolle
Syntus wil spoorconcessie op lijnen Zwolle © RTV Oost / Rogier van den Berg
Syntus heeft de provincie Overijssel en Regio Twente voor de rechter gedaagd. Vrijdag dient een kort geding waarbij vervoerder Syntus wil dat de rechter de aanbesteding voor de spoorconcessies op de lijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen vernietigt of uitstelt.
Syntus heeft kritiek op de aanbestedingsprocedure die door de provincie en de Regio Twente voor de spoortrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen is ingesteld. Syntus wil zich inschrijven als kandidaat-vervoerder op beide spoorlijnen, maar zegt over onvoldoende informatie te beschikken om een realistische bieding te kunnen uitbrengen.

Syntus wil actuele cijfers

Syntus mist bijvoorbeeld cijfers over aantallen reizigers en de bezetting van zitplaatsen in treinen tijdens de spits. Syntus heeft om de gegevens gevraagd, maar krijgt ze niet. De gegevens zijn wel bekend bij NS, die nu de concessie voor het reizigersvervoer op beide sporen in handen heeft.
Syntus vindt dat de aanbesteding over moet of worden verlengd, zodat de vervoerder wel de actuele gegevens kan krijgen die nodig zijn om een verantwoorde inschrijving te kunnen doen. De aanbesteding eindigt komende donderdag. Het kort geding bij de rechtbank in Almelo is een dag later.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.