nieuws

Woonlasten in Zwartewaterland stijgen met twintig procent, landelijk koploper

Huiseigenaren in Zwartewaterland zien woonlasten fors stijgen
Huiseigenaren in Zwartewaterland zien woonlasten fors stijgen © RTV Oost / Rogier van den Berg
De woonlasten in Zwartewaterland stijgen dit jaar met liefst twintig procent van ruim 700 euro naar 850 euro. Daarmee is de Overijsselse gemeente samen met het Brabantse Oirschot landelijk koploper.
De stijgende woonlasten zijn een landelijke trend. Dat is het gevolg van verhogingen die worden doorgevoerd in de afvalstoffenheffing en de rioollasten. Maar ook de onroerendezaakbelasting (ozb), een belasting die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt dit jaar sterker dan was afgesproken. Daarmee houden gemeenten zich niet aan de afspraak met het Rijk. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag bekend.

Huiseigenaren niet beschermd tegen lastenverzwaringen

Volgens de vereniging stijgt de ozb dit jaar landelijk met gemiddeld 3,4 procent in vergelijking met vorig jaar. De afspraak was om de ozb dit jaar met maximaal 3 procent te laten stijgen. De VEH blijft daarom aandringen bij de landelijke politiek voor een duidelijk maximum voor de stijging van de belasting op de eigen woning. In sommige gemeenten neemt de ozb met tientallen procenten toe, meldt de vereniging. In 29 gemeenten is sprake van een toename met 10 procent of meer. "Huiseigenaren worden op geen enkele wijze beschermd tegen dergelijke lastenverzwaringen. Gemeenten kunnen de belasting op het eigen huis zomaar van het ene op het andere jaar met tientallen procenten verhogen. Dat moet veranderen'', aldus VEH-directeur Rob Mulder.
De VEH stelde verder dat er ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing forse verhogingen zijn. Zo gaat in Eemsmond de afvalstoffenheffing met 71 procent omhoog en in Smallingerland stijgt het tarief voor het ophalen van huisvuil met 40 procent. In Lelystad neemt de rioolheffing met 79 procent toe. In Zwartewaterland stijgen de rioollasten van 256 euro naar 375 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.