Otters krijgen met voorrang veilige oversteekplaatsen in Overijssel en Friesland

Het kabinet maakt haast met de bescherming van otters. De dieren worden te vaak doodgereden. Staatssecretaris Dijksma wil nog dit jaar met voorrang zeven bekende oversteekplaatsen voor otters in Overijssel en Friesland veiliger maken.

Op veertien andere plaatsen moeten de otters halverwege 2017 een stuk veiliger kunnen oversteken. Die maatregelen staan in het antwoord van staatssecretaris Dijksma op Kamervragen van de VVD'ers Heerema en Visser. Die willen weten wat het kabinet met een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag zou doen in een zaak die door de Stichting Das&Boom en Otterstation Nederland was aangespannen. De natuurorganisaties zijn bang dat de otter in Nederland weer uitsterft, omdat de dieren zo vaak worden doodgereden.

De VVD-Kamerleden vroegen ook wat de kosten van eventueel te nemen maatregelen zijn. De staatssecretaris weet dat nog niet, maar denkt dat het rijk aan vier dit jaar aan te pakken oversteekplaatsen 665.000 euro kwijt is.

Kwart van alle otters komt om in het verkeer

In 1988 werd de op dat moment laatste Nederlandse otter doodgereden in de buurt van Joure. In 2002 zijn opnieuw otters uitgezet. Begin 2014 leefden er naar schatting 112 tot 125 otters in Nederland. Volgens onderzoeksbureau Alterra zijn er vorig jaar 31 otters doodgereden. Dat is een kwart van de totale otterpopulatie.

Meer over dit onderwerp:
otter veilig Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren