Nieuws

In gesprek met vierde verdachte moordzaak Daan Mellée: "Ik heb niks te verbergen"

Het exclusieve verhaal van de vierde verdachte  in de Enschedese moordzaak Mellée
Het exclusieve verhaal van de vierde verdachte in de Enschedese moordzaak Mellée © Getty Images
Ze speelt volgens de opsporingsdiensten een opmerkelijke rol rond de moord op Enschedeër Daan Mellée. Zo zou ze onder een gefingeerde naam op Facebook haar vriend en zichzelf beschuldigd hebben van betrokkenheid bij de moord. Maar in een exclusief gesprek met RTV Oost geeft de Hengelose Anouscka aan: "Ik heb die chats niet verstuurd."
De jonge vrouw is als enige van de vier verdachten in de geruchtmakende moordzaak op vrije voeten. Ze wordt ervan verdacht dat ze het wapen waarmee Mellée is vermoord, heeft verstopt. Bij de politie hield ze haar kaken op elkaar, tegenover RTV Oost vertelt ze haar verhaal.
Wie zegt mij dat de politie die berichten niet zelf geschreven heeft?
Anouscka

Helemaal gek

"Half april werd er 's ochtends vroeg op de deur gebonsd. Ik had direct een onderbuikgevoel, dat is politie. Toen ik uit bed ging, stond mijn vriend Bart al bij de deur. Hij zei, ik ben aangehouden voor de moord op Daan Mellée. Ik mocht hem nog een kus en knuffel geven. Toen werd hij meegenomen. Zijn roofvogel, die op de gang in een kooi zit, werd helemaal gek! Want die twee zijn samen één, echt kop en kont."
Anouscka kan zich niet voorstellen dat haar vriend betrokken is bij de moord op Daan Mellée. "Bart is zo'n positief persoon. Die staat altijd voor iedereen klaar. Met name voor kinderen en vrouwen. Ik snap dat hij op de ochtend voor de moord Daans' vriendin heeft willen helpen en beschermen. Zij was flink toegetakeld door Daan. Maar vervolgens Daan doodschieten? Nee, dat zou Bart nooit hebben gedaan. Die zou hem hooguit een flink portie klappen hebben gegeven, maar schieten? In geen honderd miljoen jaar."

Vermoord in slaap

Volgens het rechercheteam met codenaam Letland zit Anouscka achter die meldingen. Op haar telefoon is een Messenger-account gevonden van 'Marco Deniz'. Onder die naam zijn de belastende gesprekken verstuurd. Het taalgebruik is vrijwel identiek aan die van de MMA-meldingen.
RTV Oost beschikt over de chats van 'Marco Deniz'
RTV Oost beschikt over de chats van 'Marco Deniz' © RTV Oost

Naaien

Aan Anouscka de vraag hoe dat zit: "Dat is echt mongolisch! Waarom zou ik een fake-account aanmaken om mijn vent te gaan naaien? En dan niet alleen hem, maar ook mezelf!"
Anouscka zegt dat, omdat via het account 'Marco Deniz' wordt geschreven dat zij het wapen zou hebben verstopt. "Maar ik woonde destijds helemaal niet hier in de regio, maar in Boertange. Ik kende Bart toen nog niet eens. Hoe moet ik dan een wapen verstoppen dat hij of iemand van zijn kennissen zou hebben gebruikt?"

Wroeging

Zou het niet kunnen dat ze gewetenswroeging heeft en via een fake-account toch de zaak opgelost wilde hebben voor de geliefden van Mellée? "Weet je, ik vind het heel kut voor de ouders van Daan. Ik ben zelf ook moeder en moet er niet aan denken dat er zoiets met mijn dochter gebeurt. Maar ik heb dit niet gedaan en Bart ook niet."
Maar waarom staat dat fake-account dan wel op haar telefoon? "Ik weet niet eens of dat wel klopt. Ik heb mijn telefoon ingeleverd. Die is schijnbaar gekraakt. Maar ik heb dat account er nooit opgezet. Laat mij het bewijs maar zien. Ik heb die berichten trouwens ook nooit gezien. De politie heeft ze mij niet getoond. Of ik er nou om vraag in het Chinees of in het Thais. Ik krijg ze niet te zien. Wie zegt mij dat de politie die berichten niet zelf geschreven heeft?"
Het verhaal van 'Marco Deniz' in Messenger-berichten
Het verhaal van 'Marco Deniz' in Messenger-berichten © RTV Oost

Verhoor

Toch zegt de recherche zeker te weten dat Anouscka achter de berichten zit. Dat komt omdat ze ook verdachte is in een andere zaak, de diefstal van een paard. Na afloop van een verhoor in die zaak, heeft 'Marco Deniz' met iemand gechat over dat verhoor. Wie anders dan Anouscka kan dat geweest zijn? "Hoe moet ik dat verklaren? Ik heb niks gedaan. Waarom zou ik dat soort dingen doen? Ik ben gelukkig met mijn vent."
Waarom zou ik een fake-account maken om mijn vent te naaien?
Anouscka
Heeft het dan misschien te maken met bedreigingen? Bart is lid van motorclub No Surrrender en heeft zijn 'broeders' gevraagd om 'op Anouscka te passen'. In een afgeluisterd gesprek vanuit de gevangenis zegt hij: "Als ze niet luistert, moet ze maar klappen krijgen." Volgens de officier van justitie worden woorden gebruikt, "waar de honden geen brood van lusten".

Bedreigd

Aan Anouscka dus de vraag of ze bedreigd wordt door No Surrender: "Nee, integendeel. Die jongens staan altijd voor me klaar. De buurman zit ook bij de club, dus dat er af en toe clubleden bij me in de buurt zijn is niet zo gek. Ze bieden me echt een steunende schouder." Overigens zegt ze wel bedreigd te worden, maar niet door motorclubleden: "Door mensen van buitenaf, die berichten lezen in de media. Voor m'n eigen veiligheid heb ik daarom een hond aangeschaft."
Tot nu heeft Anouscka nooit wat over de zaak gezegd. Ook niet tegen de politie, terwijl ze vier keer zegt te zijn verhoord. "Op advies van mijn advocaat heb ik gebruik gemaakt van mijn zwijgrecht. Ze wilden van alles weten. Waar is het wapen? Word je onder druk gezet? Hoe is het gegaan? Maar ik kan geen antwoorden geven, want ik heb ze niet. Het is een grote poppenkast."
Bij de onderzoeksrechter wordt ze over een tijd nogmaals bevraagd, onder ede. Als ze de waarheid niet vertelt, is dat strafbaar. Wat ze gaat zeggen? "De waarheid, want ik heb niks te verbergen."

Achter tralies

Anouscka zit niet vast. De eventuele straf voor het verhullen van het moordwapen zou niet of nauwelijks opwegen tegen een lange tijd in voorarrest. De andere drie verdachten zitten wel achter tralies.
Over medeverdachte Daniel heeft een anonieme getuige verklaard, ook zit zijn DNA op het bed waarin slachtoffer Daan Mellée is vermoord. Tegen Debbie heeft justitie meerdere bewijsstukken. Zo zit haar DNA op kogelhulzen die naast het slachtoffer lagen, zaten er kruitresten op kleding die ze heeft gedragen en er zijn belastende telefoongesprekken. Bart werd als laatste opgepakt, mede dus door de berichten van 'Marco Deniz'.

Podcast Moord op het Oosterveld

Misdaadjournalist Tom Meerbeek maakte over de zaak de podcast-serie 'Moord op het Oosterveld'. Luister de podcast via je favoriete podcastapp zoals: iTunes, Spotify, Google Podcasts of Stitcher. Na de zomervakantie verschijnt een nieuwe aflevering met onder meer het verhaal van Anouscka.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.