Nieuws

Port of Twente: alle hens aan dek om Twentekanaal bevaarbaar te houden

Rijkswaterstaat moet als de wiedeweerga extra pompcapaciteit inzetten om tijdens droogte het waterpeil in het Twentekanaal te verbeteren. Dat zegt Anne-Ruth Scheijgrond van de Port of Twente. Door de droogte staat het water laag in de IJssel en dus ook in het Twentekanaal. De waterstand in het kanaal nadert de kritische grens waarbij het kanaal 'op slot' gaat voor de binnenvaart.
De problemen met de waterstanden zijn te zien aan het begin van het kanaal, bij de sluis in Eefde. Bij iedere schutbeurt stroomt enorm veel water uit het kanaal weg naar de IJssel. Als het waterpeil aan de 'achterkant' van het kanaal onder de 1.85 meter zakt, zijn er problemen. Rijkswaterstaat heeft bij de sluis een pompinstallatie geïnstalleerd om water uit de IJssel weer terug te pompen in het kanaal. Het peil schommelt momenteel rond de 2.11 meter bij Eefde beneden.

'Fuik'

Volgens Scheijgrond willen de bedrijven aan het kanaal dat er snel extra pompcapaciteit komt. Ze heeft nu al signalen gehoord van schippers die het kanaal liever niet meer opgaan, want als het waterpeil verder zakt en het Twentekanaal wordt afgesloten, zitten ze gevangen in een soort laagwaterfuik. De schippers maken zich in dat geval zorgen over hun broodwinning. Rijkswaterstaat heeft overigens toegezegd een afsluiting van het kanaal 48 uur van tevoren aan te kondigen.
Ook voor de bedrijven aan het kanaal is doorvaren cruciaal. Vervoer van hun (bulk)goederen over de weg is namelijk geen optie.

Structurele oplossingen

Het is voor de schippers en de bedrijven hopen op veel regen, zodat overal de waterstanden weer beter worden. Schippers en bedrijfsleven dringen bij Rijkswaterstaat aan op structurele maatregelen om het kanaal ook bij droogte bevaarbaar te houden.
We hopen op regen en wat smeltwater is ook welkom
Woordvoerder Anne-Ruth Scheijgrond van de Port of Twente

Minder watergang

Maar er is nog een kwestie volgens Scheijgrond. In het extreem droge jaar 2018 kon bij een waterstand van 1.40 meter nog worden gevaren op het Twentekanaal en dat kan nu niet meer. Een waterpeil van 1.85 meter bij de sluis is nu de ondergrens: "Waar is die 45 centimeter watergang voor de schepen gebleven?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.