Nieuws

Schapen onmisbaar als natuurbeheerders, herders blij met extra geld

Schapen op de Lemelerberg houden heide open
Schapen op de Lemelerberg houden heide open © RTV Oost\Chantal Everaardt
"Kijk.. kijk, daar is een vogelkersje die ze al hebben aangevreten en daar nog een. Deze den eten ze pas in het najaar. Je kan het je bijna niet voorstellen maar vorige week stonden hier nog veel meer boompjes. Schapen zorgen er voor dat de heide open blijft en dat willen we graag." Herder Anita Wichers van Landschap Overijssel vertelt vol passie over haar kudde die de natuur beheert op de Lemelerberg.
De komende tien jaar stelt de provincie Overijssel 15,7 miljoen euro beschikbaar voor de vijf gescheperde schaapskuddes in onze provincie. Een gescheperde kudde is een kudde met een herder. Maar kuddes kosten geld en eigenlijk komen ze structureel geld tekort.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher vindt de kuddes niet alleen belangrijk voor het in stand houden van de heivelden in Natura 2000 gebieden. “Schaapskuddes zijn ook een onderdeel van de cultuurhistorie van Overijssel en ons erfgoed. Ook om die reden steunen we de inzet van schaapskuddes. En veel mensen waarderen schaapskuddes. Daarmee dragen schaapskuddes ook bij aan recreatie en toerisme.”

Kosten schaapskudde

Herder Anita Wichers legt uit waar het geld onder meer naartoe gaat.
"In de wintermaanden gaat de kudde in de schaapskooi, dan moet je ze bijvoeren. Denk ook aan dierenarts kosten, want de kudde moet geënt worden tegen Q-koorts, omdat ze met mensen in contact komen. De schapen moeten geschoren worden, de dek-rammen moeten 'ververst' worden om de kudde gezond te houden. Het zijn raszuivere schapen en natuurlijk wij als herders kosten geld. Ja een kudde is niet gratis, dus die lange termijn zekerheid is wel heel prettig. Ik was echt bang dat mijn schapen weg zouden moeten."
Schapen onderhouden de heide als 'top-vreters'
Landschap Overijssel is als natuurbeheerder heel blij met de structurele financiering, zo legt een woordvoerder uit. "Met dit geld kunnen we onze eigen kudde op de Lemelerberg en ingehuurde kuddes laten grazen. Schapen zijn onmisbaar voor een gezond en open heidelandschap. Samen met andere natuurorganisaties kunnen we hiermee de heide zoals de Lemelerberg, het Wierdense Veld, maar ook de Sallandse Heuvelrug in stand houden. En dat is nodig, want in Overijssel is gedurende de afgelopen 100 jaar bijna 90% van de heide verdwenen."

Natuur in ontwikkeling

Er vindt momenteel veel natuurontwikkeling plaats in verschillende heidegebieden. "Geïsoleerde heideterreinen worden met elkaar verbonden, grote aaneengesloten heidegebieden maken uitwisseling en voortplanting van soorten, die alleen op de heide leven, weer mogelijk. Met de inzet van de schaapskuddes zorgen we er voor dat deze stukken heide niet dichtgroeien met bos, gras en bramen en dat is goed voor de biodiversiteit."
Wichers en haar collega Ralph, die vrijwilliger is bij Landschap Overijssel, drijven ondertussen de kudde verder de hei op. "Kijk ze gaan al liggen, ze hebben al flink gegeten en worden nu rustiger. Het is toch een prachtig gezicht. En dit is beter dan mechanisch onderhoud. Daarmee maak je misschien meer stuk in het veld, schapen zijn veel voorzichtiger. Nee geef mij maar deze natuurlijke manier van beheer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.