Nieuws

Expeditie Oost: Vrolijke Toon zindert door de Deventer zomer

Toon Woertman, alias Vrolijke Toon, in zijn sas bij de IJssel voor het Deventer stadsfront
Toon Woertman, alias Vrolijke Toon, in zijn sas bij de IJssel voor het Deventer stadsfront © RTV Oost / Bart Kieft
Wie kent hem niet in gastvrije Hanzestad Deventer? Vrolijke Toon is een fenomeen aan de boorden van de IJssel. Altijd bijzonder kleurig gekleed, altijd met bulderende lach op zak en altijd in staat om minder opgewekte soortgenoten op te vrolijken. "Als je lacht, krijg je er altijd mooie dingen voor terug", aldus Toon Woertman, zoals Vrolijke Toon in werkelijkheid heet.
Legio lachsalvo's heeft hij in de Hanzestad laten horen. Tijdens een hardloopsessie (atletiek is een grote hobby) bijvoorbeeld. Al lopend en lachend zingt hij over zijn favoriete club Go Ahead Eagles, gekleed in een felgekleurde hardlooplegging. Maar ook tijdens een schuimparty in de eigen straat of als hij voor opnames met RTV Oost aan de boorden van de IJssel staat.

Lachbuien in Lissabon en Brussel

Uitingen van vrolijkheid die vrijwel altijd op video worden vastgelegd door partner René Geerars. "René is er een ster in", aldus Toon. Zo werden verschillende buitenlandse tripjes ook gefilmd. Geregistreerde lachbuien In Lissabon (een trammetje voldeed niet helemaal aan de verwachting) en Brussel (Manneke Pis bleek veel kleiner dan Toon zich had voorgesteld). "Het is zoals Toon is", zegt René Geerars. "Hij doet alles spontaan. Als je zegt hoe hij iets moet doen, werkt het niet."
Vrolijke Toon is net gepensioneerd en zijn collega's zullen dat ook merken. Nooit meer dat spontane en opgewekte lied van Toon over een mooie werkdag, om het chagrijn van de werkvloer te verdrijven. Ondanks zijn eigen opgewektheid, voelt hij dat er na zijn pensionering iets van zijn schouders is gevallen. Nu is het tijd voor andere dingen. Vooral ook lekker verder leven in alle vrolijkheid en spontaniteit. "Dat krijgen ze er niet meer uit", lacht hij. "In goede en slechte tijden: vrolijkheid. Dat is ook iets wat ik alle mensen in Overijssel wil meegeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.