Nieuws

Bekendmaking plan crisisnoodopvang op cruiseschip in Zwolle verrast lokale politiek

Plan voor crisisnoodopvang gemeente Zwolle op cruiseschip ligt voortijdig op straat
Plan voor crisisnoodopvang gemeente Zwolle op cruiseschip ligt voortijdig op straat © RTVOost
"Een wanvertoning waaruit minachting voor voor de inwoners van onze stad blijkt." Met die harde woorden reageert de Zwolse fractie Swollwacht op het bericht dat de gemeente Zwolle een cruiseschip uit Boedapest wil laten overkomen voor de crisisnoodopvang van 140 asielzoekers. Volgens de partij heeft de gemeente een uitglijder gemaakt nu het nieuws via de media naar buiten komt voordat de belanghebbenden zijn geïnformeerd.
Vandaag konden de raadsleden er kennis van nemen, maar hen was met een embargo om terughoudendheid gevraagd totdat omwonenden zijn geïnformeerd. Tot ergernis van de lokale partij heeft dagblad De Stentor er een artikel over, waarin de burgemeester aan het woord komt over de voordelen van een schip voor de opvang.
Het cruiseschip uit Hongarije moet in augustus en september vijf weken lang asielzoekers opvangen om de druk op het opvangcentrum in Ter Apel te verlichten en komt vermoedelijk in de Prinses Margriethaven te liggen. Swollwacht wil weten wanneer de omwonenden fatsoenlijk worden geïnformeerd en om welke vluchtelingen het gaat en welke voorwaarden aan de opvang worden gesteld.

'Niet eerste zeperd'

Volgens de partij helpt de gang van zaken van vandaag niet om draagvlak voor de asielopvang in de stad te bevorderen. Rond de tijdelijke opvanglocatie aan de Meeuwenlaan verliep de communicatie al slecht. "Het college heeft toen beloofd dat een volgend proces zorgvuldiger zou verlopen", herinnert Swollwacht burgemeester en wethouders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.