Nieuws

Expeditie Oost: Badmeester Refik heeft de mooiste zomerbaan, maar is na drie dagen gesloopt

Badmeester Refik Köse van De Tippe in Heino: 'Badmeeester geen luizenbaantje'
Badmeester Refik Köse van De Tippe in Heino: 'Badmeeester geen luizenbaantje' © RTV Oost / Bart Kieft
Wie denkt dat badmeester Refik Köse bij De Tippe in Heino een heerlijk luizenbaantje heeft, komt bedrogen uit. Lekker buiten, zonnetje op de bol, geen centje pijn, toch? "Man, ik ben na drie dagen kapot. Je moet constant alert zijn, het lawaai van al die kinderen en ook nog de zon. Het is best wel pittig", zegt Köse. "En bij alles staat veiligheid voorop."
Hij was eerder bibliotheekmedewerker, maar begint te glunderen als hij over zijn huidige baan praat. Refik Köse, een Sallander met Turkse roots, is een blij man aan de rand van het prachtige dorpszwembad in Heino. "Lekker buiten", lacht hij. "Een pleister op een schaafwond, jongens waarschuwen voor een glijpartij, een kind uit de verkeerde baan sturen. Het gaat hier heel gemoedelijk, er wordt geaccepteerd wat ik zeg en ik ben geen strenge badmeester. Maar we hebben wel regeltjes!"

Oekraïners zonder diploma

Met matten gooien en tegen de glijbaan opklimmen mag bijvoorbeeld niet, maar echt heftige incidenten zijn er nauwelijks. "Misschien één of twee keer per jaar. Na twee keer waarschuwen is het dan inpakken. Dan kunnen ze beter naar de Wythmenerplas gaan. Wij hebben huisregels."
Centraal daarbij staat de veiligheid van de gasten: op de juiste manier handelen zodat er geen ongelukken gebeuren. "En dat is soms best spannend voor ons. Vooral nu er ook veel Oekraïense mensen komen zwemmen, niet altijd met diploma. Ze spreken soms geen Engels, maar ook geen Nederlands of Turks, wat ik goed kan. Dan moet je met handen en voeten proberen uit te leggen dat ze naar het ondiepe bad moeten. Alles voor de veiligheid."
Zelf kan hij daarbij geen duik nemen, hoe warm het ook is. Maar hij kan wel lekker 'voorbruinen' voor zijn vakantie, straks in september. "Zeker goed insmeren", lacht Köse. "En dan kan ik het straks in Turkije goed afmaken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.