Nieuws

Wielrenster Ilse Pluimers uit Enter wil via Tour des Femmes naar de top: 'Elk jaar een stap zetten'

Ilse Pluimers eerder dit jaar tijdens Parijs - Roubaix
Ilse Pluimers eerder dit jaar tijdens Parijs - Roubaix © ANP
Haar ambities zijn hoog: de 20-jarige Ilse Pluimers uit Enter wil "de beste van de wereld worden". De komende week krijgt ze de kans om haar talent te laten zien in de 'Tour des Femmes', de Tour de France voor vrouwen. Vanmiddag gaat de ronde in Parijs van start.
Het is voor het eerst sinds de jaren tachtig-negentig dat er weer een echte Ronde van Frankrijk voor vrouwen wordt georganiseerd. Er waren de afgelopen jaren ééndaagsewedstrijden voor vrouwen tijdens de Tour, maar dit jaar staat er een heuse etappekoers op de rol. Acht etappes, 1033 kilometers, met in totaal 24 teams van zes rensters. Tot dit selecte gezelschap behoort ook Ilse Pluimers.

Kriebels

In de dagen voor de start in Parijs kriebelde het al wel bij de inwoonster van Enter. "We hebben de ploegenpresentatie en persconferenties. Je merkt aan alles, ook in de media, dat het leeft", zegt ze vanuit de Franse hoofdstad. Daar wordt voorafgaande aan de slotetappe van de Tour voor mannen hetzelfde rondje gereden, met start onder de Eifeltoren en finish op de Champs-Elyseés.
Hoewel de Tour des Femmes veel minder etappes kent dan de Tour de France voor mannen, is die volgens Ilse niet minder zwaar. "Bij de mannen heb je tussenetappes die voorspelbaar op een sprint uitlopen, maar bij ons is het echt acht dagen vol gaan voor het klassement, met pittige beklimmingen." De finish van de Tour des Femmes is bijvoorbeeld op de berg La Planche des Belle Files.

Droom

Ilse werd enkele jaren geleden Europees Kampioen bij de junioren. Nu maakt ze deel uit van de ploeg AG Insurance - NXTG, die talenten wil opleiden voor de top. "Wij mogen vooral ervaring opdoen", zegt ze over het doel tijdens de Tour. "Ik hoop elk jaar een stap bij te zetten. Mijn grootste droom is ooit de beste van de wereld worden. Maar daar heb ik gelukkig nog even de tijd voor."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.