nieuws

Einde straf Enschedese die veroordeeld was voor babymoord

Het studentenhuis waar Marike haar baby's ter wereld bracht
Het studentenhuis waar Marike haar baby's ter wereld bracht © Google Streetview
De voormalige Enschedese studente Marike H is klaar met haar behandeling in de tbs-kliniek. Volgens de rechtbank Overijssel, vestiging in Almelo, hoeft zij alleen nog maar in contact te blijven met de reclassering. Marike woont inmiddels elders in de regio en heeft een baan.
In 2009 werd Marike H veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en tbs met dwangverpleging. Zij kreeg de straf opgelegd na het doden van haar twee pasgeboren zoontjes: Alex en Jurgen.

Eerste vondst bij garageboxen in Enschede

De zaak kwam aan het licht toen een automobilist een tas vond bij een serie garageboxen. Hij zag al snel dat er een babylijkje in zat.
Onderzoek van de politie bracht de studente in beeld van wie haar moeder dichtbij de vindplaats woonde. Er kwamen verklaringen binnen dat de studente twee keer zwanger zou zijn geweest, maar geen kinderen had.

Tweede babylijkje verstopt in kist op zolder

Na enkele politieverhoren bekende de vrouw de moeder te zijn van het jongetje dat in de tas was gevonden. Later biechtte zij op eerder nog een kindje te hebben gebaard. Dat lag verstopt in een kist bij haar moeder op zolder.
De vrouw verklaarde destijds tijdens het strafproces dat zij op één of andere manier toch dicht bij haar kinderen wilde zijn die zij kort na de geboorte had laten verstikken.

Babies hadden dezelfde vader

De beide zoontjes bleken na onderzoek van dezelfde vader. Hoewel hij in beginsel enige tijd als verdachte werd gezien, verklaarde hij consequent van niets te hebben geweten. Marike vertelde de rechters destijds ook dat de vader van niets wist.

Foto's van zwangere Marike op Hyves

In de tijd van de zwangerschappen en geboortes leidde Marike H een druk studentenleven. Zij was prominent te vinden bij studentenfeestjes op de Universiteit Twente. Op foto's die op Hyves waren geplaatst is te zien dat Marike H hier zwanger is.
In het proces kwam naar voren dat Marike er op dat moment een ongezonde levensstijl op na hield en psychisch niet goed in haar vel zat. In dat licht gezien kwamen de zwangerschappen van de jongetjes Alex en Jurgen ongelegen. Ook had de vrouw de zwangerschappen verzwegen voor haar familie en vriendenkring.

Babylijkjes later alsnog begraven

De babylijkjes zijn kort na de vondst en de arrestatie van moeder Marike alsnog begraven op de Algemene Begraafplaats in Enschede.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.