Nieuws

Zwolse studenten kunnen rekenen op energietoeslag, Enschedese studenten uitgesloten

Studentenstraat in Zwolle
Studentenstraat in Zwolle © RTV Oost / Mark Bakker
De gemeente Zwolle keert studenten een energietoeslag van 1300 euro uit. Dat is zeker niet vanzelfsprekend, want in bijna alle studentensteden worden studenten standaard uitgesloten van de eenmalige bijdrage. Dat blijkt uit een rondgang door Nieuwsuur.
Voor de gemeente Zwolle is het niet meer dan logisch dat studenten ook energietoeslag kunnen aanvragen. "Wij hebben gewoon gekeken wie het nodig heeft. Dat is ook in de geest van de toeslag. Studenten behoren ook tot de groep lage inkomens die het moeilijk hebben", aldus wethouder Dorrit de Jong tegen Nieuwsuur.

Gemeenten bepalen eigen regels

De toeslag is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Gemeenten zijn vrij hun eigen regels te bepalen. Wel adviseerde minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) gemeenten om studenten uit te sluiten, omdat de woonsituatie en dus ook de energiekosten van studenten "zeer divers" zouden zijn.
In Zwolle kunnen uitwonende studenten van 18 jaar of ouder dit jaar 1300 euro ontvangen aan energietoeslag. Naast Zwolle, kunnen studenten uit Delft ook een eenmalige bijdrage aanvragen, maar daar zijn de regels strikter: een student moet minstens 21 jaar zijn en de energierekening moet op zijn eigen naam staan om de bijdrage op zijn rekening gestort te krijgen.
Nieuwsuur vroeg aan twintig studentensteden of de energietoeslag wordt uitgekeerd. Naast Zwolle, is ook Enschede de vraag gesteld. Daar komen studenten standaard niet in aanmerking voor de energietoeslag.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zitten leden in hun maag met het wel of niet uitkeren van de energietoeslag aan studenten. In de beschikbare budgetten hiervoor is namelijk geen rekening gehouden met studenten. Sommige gemeenten kennen veel uitwonende studenten, andere gemeenten veel minder. Steden maken daarom verschillende keuzes bij het uitkeren van de energietoeslag, aldus de VNG.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.