Nieuws

Almelose woningcorporatie mag 'rookmelderweigeraars' dwingen

Per 1 juli zijn verhuurders wettelijk verplicht huizen van rookmelders te voorzien
Per 1 juli zijn verhuurders wettelijk verplicht huizen van rookmelders te voorzien © ANP / Ramon van Flymen
Huurders van de Almelose woningcorporatie Sint Joseph moeten meewerken aan het plaatsen van rookmelders in hun woning. Dat heeft de rechter vandaag besloten in een kort geding.
Sint Joseph heeft met zo'n tachtig huurders te maken die nog niet hebben meegewerkt aan het plaatsen van een rookmelder. Terwijl een verhuurder vanaf 1 juli wél wettelijk verplicht is om woningen van zulke melders te voorzien. Daarom besloot de Almelose woningcorporatie naar de rechter te stappen. Nu blijkt dus met succes.

Medewerking verlenen

De huurder - die tot nu al alle brieven van de verhuurder heeft genegeerd - moet volgens de kantonrechter vanaf 4 augustus meewerken aan het plaatsen van een rookmelder. Dat hoeft niet per se door de woningbouw worden gedaan, de bewoner mag ook zelf een partij inschakelen om de klus te klaren.
Als de huurder nog steeds niet aan een afspraak wil meewerken, mag een deurwaarder de bewoner de toegang tot de woning weigeren tijdens het plaatsen van een rookmelder. Sint Joseph mag dan zelf bepalen wanneer deze gemonteerd wordt.

Geen contact

En die uitspraak is landelijk gezien een doorbraak. Vooral omdat elke bestaande woning voorzien van een rookmelder in praktijk een lastige klus blijkt, vanwege een kleine groep bewoners die niet meewerkt aan de plaatsing van zo'n melder.
Uit een rondvraag van RTV Oost bij de vijf grotere Overijsselse woningcorporaties blijkt het percentage rookmelderweigeraars varieert van één tot tien procent per verhuurder. Het grootste probleem is het tevergeefs contact zoeken met de bewoner. Op brieven wordt niet gereageerd en tijdens huisbezoeken is de bewoners niet altijd thuis.
Huurders die wél in contact met de corporaties zijn, maar gewoonweg geen rookmelder willen, geven uiteenlopende redenen op:
De uiteenlopende redenen van huurders om een rookmelder te weigeren
De uiteenlopende redenen van huurders om een rookmelder te weigeren © RTV Oost / Marc Willighagen

Landelijke gevolgen

De rechter boog zich tijdens het kort geding over de vraag wat zwaarder weegt: het recht op huurgenot (en de inbreuk die je daar mogelijk op maakt door een melder te plaatsen), of het feit dat iedereen een melder in huis moet hebben.
Omdat dit probleem niet alleen in Almelo of Overijssel, maar ook landelijk speelt, kijken veel verhuurders met belangstelling naar het kort geding. De uitspraak in Almelo gaat waarschijnlijk bepalen wat woningcorporaties kunnen doen om weigeraars alsnog over de streep te trekken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.