Nieuws

Baanbrekend vonnis in strijd tegen zorgfraude: sjoemelende zorgbestuurders privé aansprakelijk

Wethouder Eugène van Mierlo: "Dit is een absolute doorbraak in de bestrijding van zorgfraude."
Wethouder Eugène van Mierlo: "Dit is een absolute doorbraak in de bestrijding van zorgfraude." © Rikkert Harink
De gemeente Almelo ziet het als een baanbrekend vonnis in de strijd tegen zorgfraude. De rechtbank Overijssel heeft in de gerechtelijke procedure tegen de multiculturele thuiszorgorganisatie Take Care bepaald dat niet alleen de bv, maar ook de bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld. "We zien dit als een absolute doorbraak", reageert wethouder Eugène van Mierlo op de gerechtelijke uitspraak.
Behalve de directeur werd ook zijn echtgenote - met wie hij de directie voerde - veroordeeld tot terugbetaling van ruim twee miljoen euro aan zorggeld.
Omdat de directeur vorig voorjaar is overleden, is de hoop om het geld terug te kunnen krijgen nu gevestigd op de weduwe.
Take Care V&R Thuiszorg richtte zich met name op allochtone cliënten.

Geld teruggeëist

Nadat de gemeente Almelo over de jaren 2016 tot en met 2018 zorgsubsidie had overgemaakt naar Take Care bleek later dat er was geknoeid met de declaraties. Daarop deed de gemeente aangifte van zorgfraude en spande een civiele procedure aan, waarin ze ruim twee miljoen euro terug eiste. Daarbij werd zowel de directeur als zijn echtgenote persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Zorgverzekeraar Menzis

Eerder al werd zorgverzekeraar Menzis in eenzelfde procedure in het gelijk gesteld, waarbij de rechtbank begin dit jaar bepaalde dat Take Care circa 1,3 miljoen euro moest terugbetalen. De rechtbank oordeelde dat Take Care had gesjoemeld met de declaraties voor geleverde zorg.

Zorgsubsidies gemeente

De rechtbank Overijssel heeft nu vastgesteld dat Take Care ook richting de gemeente Almelo niet de vereiste zorg heeft geleverd, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde vonnis.
Opvallend in dit vonnis is dat de rechtbank heel duidelijk een uitspraak doet dat zorg verleend moet worden door medewerkers met de juiste diploma's.
Uit het vonnis blijkt dat Take Care niet over voldoende opgeleid personeel beschikte en volgens de rechtbank zodoende dus ook nooit in staat was de juiste zorg te leveren.
Juist veel dubieuze zorgaanbieders beschikken niet over personeel met de juiste diploma's. Zo laten veel zogenoemde zorgcowboys bepaalde werkzaamheden simpelweg door stagiaires opknappen.
Dit gebeurde ook bij Take Care, dat bovendien een beroep deed op vrijwilligers. Tegelijk ontving het wel de volle mep aan subsidie voor geleverde zorg.

DigiD-codes cliënten

In het vonnis valt een aantal ontluisterende feiten terug te lezen over de werkwijze van Take Care. Zo beschikten medewerkers over de DigiD-codes van een aantal cliënten, waarmee vervolgens declaraties werden ingediend. "Take Care handelde daarmee onrechtmatig", aldus de rechtbank over de frauduleuze praktijken.
Volgens de gemeente bleek uit gesprekken met zowel cliënten als medewerkers dat de begeleiding van de in totaal 59 cliënten vaak niet veel meer voorstelde dan dat ze spelletjes deden, tekenden, tv keken en uitstapjes maakten, naast de eet- en drinkmomenten.

Exorbitante winsten

Volgens de gemeente streek Take Care voor deze begeleiding extreem hoge winsten op: tussen de 53 en 74 procent.
Volgens het vonnis van de rechtbank werd er zowel over 2017 als in 2018 voor 600.000 euro aan dividend uitgekeerd aan zowel de overleden directeur als zijn echtgenote.
Ook bleek uit onderzoek door RTV Oost dat Take Care circa 75 mille aan coronasteun heeft ontvangen.

Overleden zorgdirecteur

Of de gemeente Almelo en zorgverzekeraar Menzis hun zorgsubsidies terugzien, is overigens maar de vraag. Dat de directeur in maart vorig jaar overleed, maakt de situatie uiterst complex.
De rechtbank bepaalde in het vonnis namelijk gelijktijdig dat de vordering niet bij overige erfgenamen kan worden neergelegd.
Wel is het zo dat de echtgenote van de overleden directeur als medebestuurder eveneens is veroordeeld tot terugbetaling.
De komende tijd moet onder meer blijken welke bezittingen zij op naam heeft. Destijds is er in aanloop naar de civiele procedure al wel beslag gelegd op onroerend goed van het echtpaar.

Jurisprudentie

Niettemin is wethouder Eugène van Mierlo, tevens portefeuillehouder Aanpak Zorgfraude voor de Regio Twente, erg blij met het vonnis. Juist vanwege de juridische handvatten die het op termijn biedt richting andere frauderende zorgbureaus. "Vanwege de jurisprudentie die ervan uitgaat."
Vooral omdat de rechtbank een hele duidelijke uitspraak heeft gedaan dat niet alleen het zorgbedrijf, maar ook de bestuurders privé aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Het is volgens de gemeente voor zover bekend voor het eerst dat een rechter hierin duidelijk stelling neemt.

'Absolute doorbraak'

"Dit is een absolute doorbraak als het gaat om de aanpak van zorgfraude", aldus Van Mierlo. "Hiermee is aangetoond dat een lange adem loont en dat het zin heeft om zorgfraudeurs juridisch te vervolgen. Kwetsbare mensen hebben niet de afgestemde zorg ontvangen, terwijl de zorgaanbieder hiervoor wel geld heeft ontvangen van de gemeente. Dat de rechter ons nu in het gelijk stelt, is van grote betekenis voor de aanpak van zorgfraude."
Van Mierlo hecht er vooral ook veel waarde aan dat de rechtbank het verhaal van de gemeente Almelo goed onderbouwd vond. "Het juridisch hard maken van zorgfraude is complex maar nooit een reden om het niet te doen."
Van Mierlo wijst erop dat rechtszaken nieuwe jurisprudentie kunnen opleveren die weer van pas kan komen in toekomstige fraudezaken. "Niets doen is geen optie. Ook om oneerlijke concurrentie te voorkomen met aanbieders die wél goede zorg leveren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.